Al Pacino ponovo trijumfira na brodvejskim daskama

Al Pacino ponovo trijumfira na brodvejskim daskama
POPUT drugih američkih zvijezda, Al Pacino je rođen na daskama "Actors Studia" u New Yorku, gdje odnedavno zabavlja brodvejsku publiku, sudjelujući u hrabrom projektu čitanja najnepoznatijeg komada Oscara Wildea "Salome".

Na sam spomen njegova imena, gledatelji su pohrlili u kazalište (uz ulaznice po 85 dolara), iako je tekst teško razumljiv, scenografije nema, a glumci čitaju tekst sjedeći u foteljama.

Zvijezda proslavljena ulogom Michaela Corleonea u "Kumu" interpretira Heroda, kralja Judeje, koji podliježe čarima Salome, kojoj nakon slavnog "plesa sa sedam vela" obećava ispuniti bilo koju želju. Ljepotica (koju glumi Marisa Tomei, polugola u zanosu plesa), zahtijeva glavu svetog Ivana, na što Herod naređuje njegovo smaknuće.

Oscar Wilde je napisao djelo na francuskom u Parizu 1891. godine, inspiriran slikom Gustavea Moreaua. Za glavnu ulogu je imao na umu Sarah Bernhardt, koja nikad nije igrala u komadu. Predstava je već bila postavljena na Broadwayju 1992. s Al Pacinom kao Herodom, ali ova postava pod naslovom "Salome, čitanje" potpuno je pročišćena. Rezultat je prošlogodišnjeg rada jednog ateljea "Actors Studia".

Ljubav za kazalište i velike klasike, kao i sloboda koju mu pruža njegov ugled, omogućavaju Al Pacinu da stvori događaj i glumi u rasprodanoj dvorani. Pacino je već pošao od tih pretpostavki snimajući film "Looking for Richard", u kojem je ogolio Shakespeareovog "Richarda III" naglašavajući njegovu modernost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je dobro kad možete raditi ono što vas zanima", izjavio je Pacino za list Newsday. Kritičari su ponekad zbunjeni skromnošću scene i neobičnošću teksta, no izvedbu Al Pacina svi jednoglasno pozdravljaju.

"Naravno, Pacino bi Vam mogao čitati Narodne novine i iz toga napraviti nešto iznimno", piše u New York Postu Clive Barnes, dodajući: "Zaboga Al, šalim se".

Pacino je gotovo svake godine prisutan na Broadwayju, a ove sezone se pojavio dva puta. Jesenas je imao glavnu ulogu u remek-djelu Bertholda Brechta, "Zaustavljivi uspon Artura Uia".

Iako je 1992. zaradio Oscara za film ("Miris žene"), dobitnik je i dva Tonyja za kazališne uloge, za prvo pojavljivanje na Broadwayju 1969. te 1977. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara