Američki sud zabranio prikazivanje filma "The Definitive Elvis"

AMERIČKI prizivni sud zaustavio je u četvrtak distribuciju dokumentarnog filma o legendarnom Elvisu Presleyju zbog nezakonite upotrebe snimki, fotografija i glazbe zaštićenih autorskim pravima.

"Kralj je mrtav, ali njegova ostavština i oni koji na njoj žele zaraditi vrlo su živi", napisao je u konačnoj odluci sudac prizivnog suda Richard Tallman.

Riječ je o 16-satnom video dokumentarcu "The Definitive Elvis" koji se prodaje za 99 dolara, a koštao je više od dva milijuna dolara.

Protiv filma najviše su bili tvrtka Elvis Presley Enterprises, vlasnik prava TV snimki s Elvisom, te Jerry Leiber i Mike Stoller, autori njegovih hitova "Jailhouse Rock" i "Hound Dog".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prizivni sud time je podržao odluku sudova na nižoj razini i zabranio daljnju distribuciju videa.

Iako sud smatra da bi bilo nemoguće snimiti biografiju Elvisa bez njegovih ključnih TV nastupa, ne slaže se što su te snimke prikazane u cijelosti, a ne samo za potrebe biografije.

"Neke snimke prikazane su bez prekida, pa je njihov cilj čista zabava, za što prava ima tužitelj", stoji u odluci suda.

Sudac John Noonan, jedan od trojice koji se nije složio s tim stavom, napisao je da sud nije uzeo u obzir interes javnosti, a odluku suda nazvao je "sudskom greškom".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara