Američki znanstvenici: Odrasli tek s 26 godina

Američki znanstvenici: Odrasli tek s 26 godina

VEĆINA Amerikanaca smatra da se odraslom osobom može smatrati samo ona iznad 26 godina, nakon što završi školovanje, nađe stalan posao i osnuje obitelj te ostvari financijsku samostalnost, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak.

Odrastanje je proces koji počinje u 20-toj i traje idućih pet godina, zaključili su znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.398 osoba starijih od 18 godina. Mogućnost pogreške je +/- tri posto.

Po mišljenu Amerikanaca, odrastanje traje u sedam faza: osoba bi se s 20.9 godina trebala sama uzdržavati, s 21.1 odvojiti od roditelja, s 21.2 godina naći stalan posao, s 22.3 završiti školovanje, s 24.5 godina biti sposobna uzdržavati obitelj, s 25.7 vjenčati se, a sa 26.2 godina dobiti djecu.

"Postoji visoka suglasnost Amerikanaca o važnosti tih sedam faza", rekao je voditelj istraživanja Tom Smith. "Jedina uočljiva razlika je u uzdržavanju obitelji, rođenju djece i vjenčanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Starije i vjenčane osobe, kao i udovci drže te faze važnijima od mlađih ili nevjenčanih osoba", dodao je. "To upućuje na generacijski jaz u sustavu vrijednosti između tih skupina", pojasnio je Smith.

Istraživanje je pokazalo da je najvažnija faza u procesu odrastanja završetak školovanja, slijede stalan posao, uzdržavanje obitelji, financijska samostalnost, odvojen život od roditelja, vjenčanje i na kraju roditeljstvo.

(Hina) bcav bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara