Amerika razmišlja o donošenju zakona o dozvoljenoj težini za modele

Prema pisanju američkih medija, oni koji podržavaju donošenje takvih zakonskih propisa, smatraju kako bi to moglo smanjiti trend anoreksičnosti i bulimičnosti, koji je zahvatio modnu i filmsku industriju.

"New York je jedan od vodećih svjetskih modnih centara i ne želimo ovime nauditi modnoj i filmskoj industriji. Želimo samo kreirati zakonske odrednice kojima bi se maloljetne glumce i modele zaštitilo od poremećaja u prehrani." - rekao je Jose Rivera, jedan od glavnih pokretača te inicijative.

Svijet mode i zabave je već dugo na meti brojnih kritika zbog toga što javnost smatra kako pruža ohrabrenje mladim ženama i djevojkama da "izgledaju poput modela", bez obzira po cijenu njihova zdravlja. Kritike su postale još žešće posljednjih mjeseci, nakon što je brazilska manekenka Ana Carolina Reston (21), preminula od anoreksije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poremećaji u prehrani su kombinacija vanjskih utjecaja i genetskih predispozicija. Izloženost svakodnevnim vanjskim utjecajima koji simpatiziraju pretjeranu mršavost, može dovesti do kobnih posljedica." - rekao je Dr. Sharon Alger-Mayer, profesor na medicinskom institutu Albany.

Ranije ovog mjeseca, Vijeće modnih dizajnera Amerike, izdalo je listu preporuka koje su dio nove zdravstvene inicijative za prevenciju anoreksije, bulimije i ovisnosti. Tu inicijativu podupiru i vodeći svjetski dizajneri koji su za svoje revije u zadnje vrijeme počeli koristiti modele sa pokojom oblinom.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara