Amerikanci retuširali cigaretu na albumu Beatlesa

AMERIČKI proizvođači postera retuširali su sliku na albumu Beatlesa ´Abbey Road´ kako bi iz ruke Paula McCartneyja uklonili cigaretu.

Ovaj potez ´politički korektnih´ američkih proizvođača postera stigao je 14 mjeseci nakon smrti gitarista Georgea Harrisona od raka pluća, za koji je on krivio pušenje. Za uklanjanje cigarete proizvođači nisu dobili dozvolu ni kompanije Apple Records, koja je vlasnik prava na fotografiju, ni samog McCartneyja.

Originalna fotografija snimljena 1969. godine blizu studija Abbey Road u sjevernom Londonu, u kojem su Beatlesi snimili najveći broj svojih albuma, prikazuje bosonogog McCartneyja, kako s ostala tri člana benda prelazi zebru držeći cigaretu u ruci.

To je ujedno i jedna od najkontroverznijih naslovnica albuma u povijesti pop glazbe, javlja BBC.

Naime, fotograf Ian Macmillan u samo je pet minuta, stojeći na ljestvama, snimio šest fotografija, a snimku koja je poslužila kao naslovnica albuma izabrao je upravo McCartney.

Nedugo nakon objavljivanja fotografije počeo se širiti mit da je McCartney poginuo u automobilskoj nesreći te da ga je na fotografiji zamijenio dvojnik, za što su se dokazi, navodno, mogli naći na samoj snimci.

John Lennon u bijelom odijelu trebao je predstavljati svećenika koji predvodi pogrebnu povorku, a dodatni je dokaz trebala biti činjenica da McCartney cigaretu drži u desnoj ruci unatoč tome što je ljevak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara