Apokalipsa dolazi: Znanstvenici otkrili moguće scenarije za smak svijeta

Apokalipsa dolazi: Znanstvenici otkrili moguće scenarije za smak svijeta

Screenshot: YouTube

AKO VAM je dan dosad bio bezbrižan, znanstvenici su se pobrinuli da nas malo preplaše. Ako se pitate kako bi svijet kakvog poznajemo mogao doći svome kraju, znanstvenici imaju nekoliko scenarija. Tema nije najveselija, ali sve su to teorije koje imaju znanstvenu podlogu i ostvarive su, piše Daily Mail.

Erupcija supervulkana

Supervulkani su po definiciji sposobni izbaciti barem tisuću kubičnih kilometara materijala u zrak tijekom erupcije. Srećom, tako ne događa se često, no geolozi znaju kako bi posljedice izgledale. Kiša ostataka pokrila bi kopno veličine Europe, no pravi bi problem bili oblaci otrovnih plinova.

Oni bi prekrili cijeli planet, upijali bi Sunčevo zračenje i zagrijavali gornji sloj atmosfere te sprečavali toplinu da dopre do tla. Uslijedila bi velika hladnoća, možda čak i ledeno doba.
Posljednja supererupcija dogodila se prije 27 tisuća godina na Novom Zelandu.

Nadajmo se da nije vrijeme za novu.

Nuklearna zima

Nuklearni rat između velikih svjetskih sila izazvao bi slične dugoročne posljedice kao i erupcija supervulkana. Naravno, nuklearno naoružanje odnijelo bi nebrojene živote, ali bi isto tako podigle u atmosferu guste oblake pepela koji bi blokirao Sunčevu svjetlost barem nekoliko mjeseci.

Temperature bi se spustile, biljke bi izumrle, a uskoro i životinje i ljudi.

Udar asteroida

Asteroidi bezbrižno putuju svemirom i ponekad nalete na neko veće nebesko tijelo pa tako i na Zemlju. Najpoznatiji asteroidni udar zasigurno je onaj koji je istrijebio dinosaure, ali potrebna je i petina takve snage da počini nepopravljivu štetu. Takav bi udar sravnio sve u krugu od 300 kilometara, no pravi bi problem, još jednom, bila prašina koja bi se podigla u atmosferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je već poznato: nema topline, nema svjetla, pad temperatura, svi izumiremo. Ništa bolje ne bi bilo ni da udari u ocean. Ono što ne bi uništili ogromni tsunamiji, uništilo bi UV zračenje koje bi prodiralo do zemlje jer bi morska voda u atmosferi praktički razgradila ozonski omotač.

Efekt staklenika

Efekt staklenika pojam je kojim nas znanstvenici godinama plaše. Pojednostavljeno, zbog pretjeranog ispuštanja ugljikova dioksida u atmosferu stvara se sloj koji zadržava višak topline i podiže temperaturu na zemlji. Apokaliptični scenarij bi uslijedio ako bi se nastavilo ispuštanje tog plina u atmosferu zbog čega bi se došlo do točke bez povratka i temperature bi se podigle i za nekoliko stotina stupnjeva. Naravno, život bi u takvim uvjetima bio potpuno nemoguć.

Gašenje Sunca

Čak i Sunce ima svoj rok trajanja, kao i svaka zvijezda. Kada se ugasi, pretvorit će se u crvenog diva i progutati nekoliko najbližih planeta, uključujući i naš. Ne bismo imali vremena ni smrznuti se zbog pada temperature. Srećom, taj se scenarij neće obistiniti još najmanje 5 milijardi godina.

Gama-zrake

Gama- zrake nastaju eksplozijama zvijezda i mogu odaslati toliko energije u 10 sekundi koliko Suncu treba u cijelom životnom vijeku. Da zahvati zemlju, ozonski omotač bio bi spržen, a mi ostavljeni na milost i nemilost smrtonosnog UV zračenja.

Globalna pandemija

Svijet je doživio mnogo pandemija smrtonosnih bolesti, SARS i ebola dogodile su se relativno nedavno. Znanstvenici su identificirali tri karakteristike bolesti zbog kojih bi je bilo nemoguće suzbiti: promjenjivost, brzo mutiranje i otpornost na cjepiva. Jedna takva bi vjerojatno izbrisala ljudsku rasu.

Što je od svega toga najizglednije? Statistički, erupcija supervulkana. Iako, nikad se ne zna kada može izbiti nuklearni rat ili pandemija. Neki od tih scenarija mogu se spriječiti, a neki ne. Ako ništa drugo, za nekoliko milijardi godina Sunce će nas dostići.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara