Astronauti u atmosferi snimili novi krug svjetlosti

AMERIČKIi astronauti koji su videom iz svemirskog broda Columbia snimali oluje, snimili su i krug svjetlosti paralelan sa zakrivljenošću Zemlje koji dosad još nije viđen.

Dr. Yoav Yair, koordinator projekta izraelskih istraživanja na Columbiji, kazao je da će analize u idućih nekoliko tjedana pokušati potvrditi prvi dojam znanstvenika da nije riječ o fenomenu povezanom s olujama.

Astronauti su snimili i dosad prve snimke ´olujnih patuljaka´ - fenomena otkrivenog 1994. godine, koji se sastoji od crvenih svjetlećih krugova koji se šire iz oluje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Columbia ima sedam članova posade, uključujući i prvog izraelskog astronauta Ilana Ramona, a njezina šesnaestodnevna znanstvena misija počela je 16. siječnja. Proučavanje ´olujnih patuljaka´ i drugih svjetlosnih fenomena povezanih s olujama dio je nove discipline u polju fizike viših slojeva atmosfere.

Novootkriveni svjetlosni fenomen uski je prsten svjetla crvene boje, dugačak nekoliko stotina kilometara, koji se vjerojatno sastoji od dušika. ´Čini se da nas atmosfera još može iznenaditi´, zaključio je Yair.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara