Aukcija predmeta koji su pripadali basistu grupe Who

Aukcija predmeta koji su pripadali basistu grupe Who
VIŠE 350 osobnih predmeta pokojnog člana grupe Who Johna Entwistlea, procijenjenih na oko 500 tisuća funti, bit će izloženo u Londonu, nakon čega će se, 13. svibnja, prodavati na aukciji, javlja BBC.

John Entwistle, basist veteranske britanske rock skupine Who, umro je prošle godine u 57. godini u Las Vegasu, neposredno prije početka njihove američke turneje.

Na aukciji u Sothebysu bit će Entwistleova kolekcija više od 150 gitara i bas gitara, uključujići dva Gibsona, koji bi trebali postići cijenu između 30 i 50 tisuća funti.

Njegova omiljena bas gitara, ružičasti Fender Precision, kojoj je dao nadimak Frankenstein, također je stavljena na prodaju, a procjenjuje se da će doseći sedam tisuća funti.

Kako je sam jednom otkrio, gitaru je nazvao Frankenstein jer je bila sastavljena od dijelova pet različitih bas gitara koje je obično razbijao na kraju koncerata.

Na toj gitari svirao je na nekoliko turneja, uključivši i onu na kojoj su Who-ovci promovirali album "Quadrophenia" iz 1973.

Predmeti s aukcije bit će izloženi od četvrtka do nedjelje u Sothebysu. Na aukciji će biti i limena glazbala, fotografije, slike, posteri, nakit i više od 30 odljevaka riba u prirodnoj veličini, koje je Entwistle ulovio na Karibima, a držao ih je u svojem domu u Gloucestershireu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Imamo veliku sreću što možemo ponuditi toliko predmeta iz Entwistleove privatne kolekcije, od glazbenih nagrada do prstena s paukom, izjavio je jedan od organizatora aukcije Stephen Maycock.

Kao neke od najfascinantijih izložaka izdvojio je gitare marke Warwick, Alembic, Gibson, Gretsch i Fender.

"Njegove osobne bilješke, koje je namjeravao objaviti, otkrivaju zašto je kupovao te gitare, što će još više osvijetliti rock legendu", rekao je Maycock. Prema tim bilješkama Entwistle je 1973. platio više od 3700 funti za gitaru Gibson Flying V.

Nekoliko oklopa, koje je glazbenik također skupljao, prodavat će se na odvojenoj aukciji 26. lipnja.

Entwistle je limenu glazbu svirao još kao školarac u zapadnom Londonu. Kasnije je naučio svirati bas gitaru i s 14 godina s Peteom Townshendom pridružio se grupi koja je 1964. postala Who, u kojoj je tada pjevao Roger Daltrey.

Who je ranih sedamdesetih bio jedan od najvećih bendova na svijetu, a neki od njihovih najpoznatijih hitova bili su "My Generation", "Substitute" i "Baba ORiley".

Entwistle, koji je imao problema sa srcem, umro je prošlog lipnja u Las Vegasu od srčanog udara, uzrokovanog konzumacijom kokaina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara