Australija se odsad može pohvaliti i aktivnim vulkanom

AUSTRALIJA, kontinent poznat po pustinjama i tropskim šumama, odsad se može pohvaliti i aktivnim vulkanom koji se udvostručio nakon što se 1992. godine probudio iz sna dugog 75.000 godina.

Satelitske snimke potvrdile su u srijedu da najzabačeniji dio zemlje, subantartički otok McDonald, izbacuje lavu iz svoje neplodne površine poput paste za zube iz tube.

McDonald, udaljen više od 4.000 kilometara od australske jugozapadne obale, ljudi su posjetili samo dva puta od 1874. godine kada je otkriveno to, za život ljudi, jedno od najnegostoljubivijih područja na svijetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je taj patuljak veličine 2.4 četvorna kilometra zbog vjetrovite površine i ledene vode zadnje mjesto na kojem biste poželjeli živjeti, postaje sve popularniji zbog ptica kojima vulkanski kamen plovučac pruža idealan materijal za gradnju gnjezda.

"Kraljevski pingvini, koji nikada ili jako dugo nisu obitavali na otoku, počeli su osnivati svoju koloniju", rekao je ministar okoliša Ian Campbell."Raznolikost vrsta postaje sve veća", dodao je.

Otok se nalazi na popisu svjetske zaštićene baštine, kao i susjedni otok Heard udaljen 44 kilometra od McDonalda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara