Australski novinar oduševljen Dubrovnikom

AUSTRALSKI novinar specijaliziran za istraživanje svjetskih turističkih ljepota, Kendall Hill, oduševljen je onim što je vidio u Dubrovniku za svojeg prvog posjeta turističkom biseru Jadrana. Prepun dojmova, Hill opisuje doživljaj ispijanja kave sa svojim domaćinom Dinkom Mirićem kod kojeg je, kao turist, proveo nekoliko dana.

"Dinko i ja sjedili smo ispod prekrasnog čempresa. Pušeći i ispijajući kave, gledali smo na Jadran sa terase s koje puca prekrasan pogled na more. Nebo je bilo sivo i obzorje zatamnjelo kišnim oblacima, međutim ljepotu Dubrovnika ne može zasjeniti loše vrijeme." - opisuje Hill dojmove iz Dubrovnika.

Poznat po recenzijama velikih turističkih destinacija, Hill opisuje staru gradsku jezgru i vrevu koja vlada nakon što se u gradskoj luci iskrcaju stotine turista koji krstare svjetskim morima. Iako ovakva posjećenost donosi značajne financije samom gradu, starosjedioci Dubrovnika protive se masovnom turizmu. "Nemamo više mira ni privatnosti." - rekao je jedan od njih australskom novinaru.

U recenziji o Dubrovniku Hill spominje i izložbu fotografija iz Domovinskoga rata pod nazivom "Blood and Honey" koju je u gradskoj galeriji postavio Newsweekov fotoreporter Ron Haviv. Očito pod dojmom izložbe, Hill ističe apsurdnost ratnog razaranja Dubrovnika prije 14 godina.

Vlasnik kuće u kojoj je Hill boravio posvjedočio je kako mu se posljednjih godina, zahvaljujući sve većem broju turista, životni standard znatno poboljšao, međutim Hill je stekao dojam kako Hrvati ne vjeruju kako će turistički bum potrajati dulje vrijeme. Kako kaže, Hrvati znaju da siromaštvo može izroniti niotkud.

Hill ukratko opisuje nedavnu povijest Dubrovnika, ratna razaranja, prijeratni turistički ugled grada te lagani poslijeratni procvat. Međutim, kao protutežu Dubrovniku, na spomenutoj izložbi vidio je slike Vukovara i njegovih izgladnjelih stanovnika te mnoštva srušenih i oštećenih kuća.

Novinar australskog ogranka izdavačke kuće Penguin Books navodi i neke od komentara koje su posjetitelji izložbe "Blood and Honey" ostavili nakon što su pogledali neke od fotografija. Tako se jedan posjetitelj pita zašto na izložbi nisu prikazani zločini učinjeni protiv Srba, drugi ukratko komentira "ubij prljave Muslimane", a na jednoj od fotografija prikazan je i srpski nacionalist koji grupi pristaša govori kako je tragedija ove zemlje što nikada nije završila svoje ratove.

Na kraju svoje recenzije Hill spominje pismo ratnog gradonačelinka Dubrovnika Pere Poljanića koji u svojem pismu, u očaju, poziva Crveni križ u Ženevi da pomogne opkoljenom i napadnutom gradu.

"Ne mogu čitati njegovo pismo, a da ne osjetim beskrajnu žalost. Isto tako mislim da nije moguće, barem za sada, gledati ljepote Dubrovnika a da se ne osjeti žalost koja leži ispod njih." - zaključuje svoju recenziju Kendall Hill.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara