AUSTRIJANCI SU PRAZNOVJERNIJI NEGO ŠTO PRIZNAJU

Unatoč tome što većina Austrijanaca tvrdi da nisu praznovjerni, svaki se treći ispitanik u provedenoj anketi raduje ako nađe djetelinu sa četiri lista, svaki četvrti čuje li kukanje kukavice trese svoj novčanik, a svaki peti preplaši se ako mu se razbije zrcalo.

U anketi Instituta za fundamentalna istraživanja iz Salzburga 46 posto muškaraca i 34 posto žena u Austriji odgovorilo je da nisu praznovjerni.

Austrijanci uz sklonost prema djetelini imaju i osobitu sklonost prema zvijezdama padavicama. Oko 32 posto žena i 22 posto muškaraca veseli se tom romantičnom nebeskom znaku. Svaki četvrti ispitanik vjeruje da nalazak potkove znači i sreću. Isto ih toliko vjeruje u uspjeh ako sretnu dimnjačara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da osobita naklonost prema pojedinim donosiocima sreće varira i prema stranačkoj pripadnosti: stabilna većina je za djetelinu sa četiri lista - 41 posto glasača Socijalističke stranke Austrije i 39 posto iz Austrijske narodne stranke pretpostavlja da je ta rijetka biljka dobar znak. Zeleni sa 43 posto su za sanjarske zvijezde padavice, a samo ih je 27 posto za (zelenu) djetelinu. Pristaše Slobodne stranke Austrije ne preferiraju ništa - ali ih je 48 posto sklono vjerovati u znake i čuda.

Ipak, ni to nije sve: razbije li se kome zrcalo - eto ti sedam godina ´smole´, misli svaki peti Austrijanac. Proći ispod ljestava znači gotovo za svakog desetog ispitanika - propao dan - a ako se kojim slučajem vrata samo od sebe otvore, pet posto Austrijanaca koči se od straha.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara