Automobil na soju i kukuruz

SOJA i kukuruz mogli bi postati automobilskim gorivom budućnosti, stoji u napisu "Biogorivo od soje i kukuruza", preuzetom iz svjetskih popularno-znanstvenih publikacija u časopisu za ekološku poljoprivredu Moja Zemlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bio-gorivo, kao što je etanol, dobiven iz kukuruza i soje, čistije je gorivo od nafte, odnosno, benzina, slažu se znanstvenici. Zanimljivo je, da je krajem prošle godine američki Depertment of Agriculture započeo kampanju podrške proizvođačima bio-gorva. Naime, već su dosadašnja testiranja bio-goriva pokazala da dvadesetpostotni udio soje u benzinu ne utječe bitno na karakteristike goriva. Predviđa se da će uskoro eksperimentalno u nekim gradovima SAD autobusi gradskog prijevoza biti pokretani "sojom i kukuruzom".

Novo gorivo, među ostalim, i lijepo miriše, napominje se u napisu. Izvješća govore da se iza kamiona s bio-gorivom na bazi soje širi miris nalik mirisu pomfrita. Iako mnogi još uvijek gledaju s omalovažavanjem na ovu "novu modu", činjenica da je tijekom protekle godine proizvedeno više od jedne i pol milijarde galona etanola iz kukuruza i soje, upućuje na ozbiljnija razmišljanja o ekološkom gorivu kao pokretaču svjetskog automobilskog parka. Najzad, ideja i nije tako nova. Prije stotinu godina slavni je Rudolph Diesel koristio ulje kikirikija za pokretanje jedne od svojih diesel-turbina!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara