Automobilom u tornado

NAKON što je više puta na svojoj koži iskusio svu silu tornada, Sean Casey odlučio je napraviti vozilo s kojim će bez opasnosti po život moći ući u tornado i snimiti ono što do sada nikome nije uspjelo.

Casey se snimanjem tornada bavi već sedam godina, a u svojoj branši je iznimno cijenjen. Svojevrsni veteran je u želji da napravi što bolju snimku bio na korak od pogibije. Njegov cilj je snimiti tornado frontalno, dok se kreće prema njemu, za što je potrebno, pored hrabrosti, imati i odgovarajuće vozilo.


TIV je djelo ovog čovjeka

U samim počecima koristio je pick-up na kojem je snimatelj bio potpuno nezaštićen. Snimati sa teretnog prostora kamioneta koji juri 130 km/h vrlo je opasno, pa je u idućoj sezoni nabavljen kombi. Zatvoreni u kombiju uspjeli su se primaknuti tornadu bliže no ikad prije. Tada im je sinula ideja da naprave vozilo s kojim će ući u sam tornado i snimiti ekskluzivne fotografije.

Prve fotografije unikatnog vozila objavljene su u magazinu AutoWeek kojem je Casey dao intervju i najavio svoju bitku s negostoljubivim vjetrom. Njegovo ime je TIV što je kratica za Tornado Intercept Vehicle ili u slobodnom prijevodu presretač tornada. Vozilo je napravljeno na platformi Fordovog kamioneta F-450 iz 1997. godine vrijednog oko 7.000 USD.


Osnova TIV-a je Ford F-450 iz 1997. godine

Estetska vrijednost u ovom je slučaju u potpunosti zanemarena. Osnovni cilj je bio razviti vozilo u kojem će putnici biti zaštićeni pri naletu tornada. TIV je obložen međusobno zavarenim čeličnim pločama debljine šest mm, a osim ploče s instrumentima, sve je novo i podređeno specijalnoj namjeni.


Nesvakidašnji interijer

U sredini je mjesto predviđeno za postavljanje kamere, a putnički je prostor zaštićen kavezom od čeličnih cijevi. Ukupna masa ovog nesvakidašnjeg vozila iznosi preko šest tona.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara