Automobilska elita na Croatia Boat Show-u

Nećemo reći ništa novo kada kažemo da uz elitni program skupocjenih plovila ide i sva ostala tzv,. prateća "visoka moda". To su prepoznali brojni zastupnici premium marki i priliku iskoristili da prikažu svoje hitove za nadolazeće ljeto.

Najangažiraniji je svakako bio BMW, što i ne čudi s obzirom da je tvrtka Tomić & Co jedan od sponzora događaja, a luksuzna serija 7 službeno vozilo sajma. No, posjetitelji su mogli vidjeti i obnovljeni X5, bavarski predstavnik iz segmenta luksuznih SUV-ova, koji je u Hrvatskoj tradicionalno dobro prihvaćen. Svoj prvi javni nastup imala je i serija 1 u izvedbi s troja vrata, kao i BMW serije 3 u cabrio izdanju. Potonji je tek stigao u Hrvatsku, a splitskoj publici se predstavio u posebno atraktivnom izdanju. Iza 335i oznake krije se rasni sportaš pokretan twinturbo 3.0 rednim šestcilindarskim motorom. Raspolaže sa 306 KS i 400 Nm, a u njemu će hrvatska zlatna mladež hvatati zmaja do brzine od 250 km/h, odnosno ubrzavati do 100 km/h za 5,8 sekundi.

Jednako atraktivan program predstavio je u Audi. Model Q7 u Hrvatskoj je poput BMW-ova rivala odlično prihvaćen, dok je pred novom generacijom TT-a više no plodna sezona. U slučaju prvog početna cijena je dok za TT u coupe valja izdvojiti 302.000 kn. No, tko želi biti viđen na "viđenim" mjestima morat će posegnuti malo dublje (+ cca 20.000 kn) u novčanik i razmisliti o roadster izvedbi. Priča za sebe je model RS4, rasni sportaš za sve kojima je užitak u vožnji prioritet, a cijena od 720.543 kn savladiva prepreka.

Nešto pristupačniji krug limenih atrakcija otvorio je Golf R32, najsportskiji "narodni auto" s 250 KS ispod poklopca motora. Svoj debi u premium odjelu kompaktnog segmenta ima i Volvo s modelom C30. Potonji starta cijenom od 147.000 kn. Fer je da  spomenemo još jednu premium prinovu. To je Toyota Auris, zlata vrijedan Toyotin kompakt, koji definitivno pokazuje Toyotine ambicije da postane svjetski predvodnik. Iako vizualno nešto manje atraktivan, Auris bi mogao za oko zapeti mnogima, posebno u izvedbi s dizelskim motorom snažnim 177 KS.

I za kraj tu je Hummer, američki terenac koji u Hrvatskoj ima sve više poklonika. Naravno, osnovni razlog za njegovu popularnost je razmetanje kromom i centimetrima, kao i gotovo 100-postotna vjerojatnost da u njemu budete zamijećeni. Definitivno se radi o modelu koji je u omjeru razvijene površine "statusnog" lima  i cijene najpametnija kupovina. U tome i najvjerojatnije ničime drugom. A upravo je to glavnini potencijalnih kupaca najvažnije, zar ne?

Tekst: M.N.
Foto: Veljko Grbeša

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara