Autopsija potvrdila: Joe Strummer umro od srčanog udara

AUTOPSIJA je pokazala da je Joe Strummer, pjevač i gitarist grupe The Clash, umro od srčanog napada, objavila je danas internet stranica VH1.com.

´Potvrđeno je da je Strummer umro od iznenadnog zatajenja srca i njegova smrt nije povezana s drogom´, rekao je kardiolog Michael Rose, vođa tima koji je obavio autopsiju.

Strummer je umro u svom domu u Somersetu u nedjelju nakon što se vratio iz šetnje s psom. Pronašla ga je supruga Lucinda bezuspješno ga pokušavši reanimirati.

Pedesegodišnja punk-ikona iza sebe je ostavila suprugu, dvije kćeri i pokćer, koje su zamolile obožavatelje da priloge namijenjene pomoći obitelji pošalju fondu ´Nelson Mandela´ koji organizira koncert u Južnoj Africi čiji će prihod biti iskorišten za borbu protiv AIDS-a. Strummer je također trebao svirati na tom koncertu u veljači.

Nakon što je nedavno objavljeno da će The Clash biti primljeni u Kuću slavnih Rock and Rolla, Strummer je izrazio želju da na svečanoj inauguraciji 3. ožujka ponovno okupi bivše članove grupe, što bi bilo prvi puta nakon 1986. kada su se Clash raspali.

Legendarni pjevač i gitarist nedavno je završio turneju sa svojim posljednjim bendom ´Mescaleros´ i započeo je raditi na novom, trećem, albumu grupe.

Mnogobrojni umjetnici, poput frotnmena U2 Bona, Toma Morella iz Audioslavea, Mobyja, gitarista Ramonesa i Sex Pistolsa Johnnyja Ramonea i Stevea Jonesa, Boba Geldofa, ubrzo nakon objavljene vijesti izrazili su žaljenje zbog Strummerove smrti.

Rođen je 1952. pod imenom John Graham Mellor u Ankari kao sin britanskog diplomata. Sredinom sedamdesetih s Mickom Jonesom osniva The Clash te zajedno s Paulom Sinomonom i Topperom Headonom pridonosi da grupa postane jedan od najvažnijih izdanaka punk eksplozije.

Ono što politički i društveno svjesne Clash svrstava u rang najvećih britanskih rock sastava je i činjenica što su, za razliku od ostalih punk bendova, bili otvoreni i za tradicionalne glazbene utjecaje, kao što su reggae, funk, hard rock, folk, rhythm and blues, jazz. Ta mješavina raznorodnih glazbenih pravaca najvidljivija je na njihovom najboljem albumu ´London Calling´ iz 1979. Tu dvostruku ploču i publika i kritičari još uvijek redovito izabiru kao jedan od najboljih rock albuma svih vremena.

Osim izvrsnih ´The Clash´ (1977) i ´London Calling´, grupa je izdala i tek nešto slabije ´Give´em Enough Rope´ (1978), ´Sandinista´ (1980) i ´Combat Rock´ (1982), te, u izmijenjenoj postavi, ´Cut The Crap´ (1985).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara