Autor optičke iluzije koja je zaludjela internet otkrio pravu istinu iza nje

Autor optičke iluzije koja je zaludjela internet otkrio pravu istinu iza nje
Foto: Instagram

DRUŠTVENIM mrežama proširila se optička iluzija koja navodno pokazuje jeste li pod stresom. Nakon što su je ljudi počeli masovno dijeliti, javio se autor i otkrio da ovo tumačenje nema veze s istinom. 

Riječ je o ljubičasto-žutoj iluziji koja se sastoji od gomile šesterokuta. Najprije je krenula priča da ju je stvorio japanski profesor Yamamoto Hashima kao način mjerenja razine stresa kod ljudi, ali ubrzo se javio pravi autor animacije i otkrio o čemu se radi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I drew this optical illusion in Adobe Illustrator on September 26, 2016. To create it, I used the effect of Akioshi Kitaoka. This is a white and black stroke on a colored background, this is a white and black stroke on a colored background, which sets in motion the focus of vision and it seems to a person that the details of the image are moving. Japanese psychotherapist Yamamoto Hashima has nothing to do with this picture. Moreover, Yamamoto Hashima does not really exist. Google to help. А теперь на русском. Эту оптическую иллюзию я нарисовал в Адобе Иллюстраторе 26 сентября 2016 года. Для ее создания я использовал эффект Акиоши Китаока - это белая и черная обводка на цветном фоне, которая приводит в движение фокус зрения и человеку кажется что детали изображения движутся. Японский психотерапевт Ямамото Хашима не имеет никакого отношения к этой картинке. Более того, Ямамото Хашима не существует на самом деле. Погуглите ради интереса.

Objavu dijeli Yurii Perepadia (@yuryfrom)

"Prvo sam vidio kako se ova lažna objava dijeli na Facebooku, a zatim je počela nicati posvuda. Jako me to naživciralo. Javljao sam se društvenim mrežama tražeći da se takvi postovi uklone", rekao je za BBC Yurii Perepadia, dizajner iz Ukrajine koji je napravio ovu animaciju. 

Kako se usprkos tome iluzija nastavila širiti, Yurii je uzeo stvari u svoje ruke i na svom Instagramu opisao kako je nastala. 

"Nacrtao sam ovu optičku iluziju u Adobe Illustratoru još 26. rujna 2016. i za nju koristio efekt Akiyoshija Kitaoke. Riječ je o crno-bijelim potezima na obojenoj pozadini. Osobi se pričinja da se detalji slike gibaju. Japanski psihijatar Yamamoto Hashima nema veze s ovom slikom. Dapače, Yamamoto Hashima uopće ne postoji", napisao je u objavi. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara