Bakinih jedanaest: Delicije iz djetinjstva koje su nam se urezale u pamćenje
BAKINA kuhinja jedna je od nekoliko stvari koje nam ostanu urezane u sjećanje cijeli život. U kojem ste god dijelu Hrvatske odrasli, postoje klasici koji nikad ne dosade, a u nastavku možete naći jedanaest recepata koji su nam zamirisali na djetinjstvo.
Obična rolada s pekmezom
Slatki biskvit i pekmez, to nam je bilo dovoljno, ma i više nego dovoljno za sreću kad smo bili mali. Zašto tako ne bi bilo i sada? Ako ste je već zaboravili, sva sreća da smo mi tu i da vas možemo podsjetiti na najjednostavniju roladu s pekmezom koja, važno je napomenuti, ne puca i za čiju će vam pripremu biti dovoljno 20 minuta, i manje. Gdje je recept? Ovdje.
Kiflice s orasima
Kiflice s orasima ili vanilin kiflice nađu se na svakom blagdanskom stolu i bez njih nema miksa suhih kolača, s potpunim pravom. Zabilježite si ovaj recept i neka bude spreman za božićne i novogodišnje blagdane, ovdje je.
Valjušci s makom
Ostalo vam je pire krumpira od ručka? Nemojte ga baciti već ga iskoristite za dobre stare valjuške, luleke, šufnudle ili kako ih već zovete. Mi smo se prisjetili ovih uvaljanih u mak, ali ako ga ne volite, nije kraj svijeta. Ovdje pogledajte kako ih pripremiti i čime možete zamijeniti mak.
Bakina štrudla s jabukama
Ova je štrudla puna okusa, pa čak i ako ne napravite domaće vučeno tijesto bit će jako fina. Grožđice, rum, limun i cimet daju joj novu dimenziju. Ako želite, napravite zimsku verziju s malo začina za medenjake i poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije. Recept vas već čeka, ovdje je.
Salenjaci
Za salenjake treba volje i vremena, ali na kraju krajeva - nisu strašno komplicirani, pogotovo ako zaposlite jednog od ukućana da očisti salo. Tradicionalno se pripremaju kad su vani malo niže temperature, no nemojte da vas to spriječi da već sutra uživate u ovim slavonskim kroasanima. Ovdje je recept.
Prhki kolač sa šljivama
Kakav bi to bio rujan kad ne biste barem dvaput tjedno napravili desert sa šljivama? Mi obožavamo koristiti sezonske namirnice, a svestrane šljive koristimo za štrudle, knedle, pekmez i kolače. Ovo je jedan klasični kolač koji ne stari, ovdje pogledajte kako se priprema.
Bučnica
Još jedna jesenska poslastica koja je najfinija kad je napravljena s domaćim vučenim tijestom, ali poslužit će i kupljeno ako niste vješti u razvlačenju. Poslužite je dok je još vruća, sigurni smo da neće ostati ni komadić. Recept za tradicionalnu bučnicu je ovdje.
Prhke kiflice s pekmezom
S pekmezom ili vašom najdražom marmeladom, svejedno je jer će uvijek biti neodoljive. Savjet - ako birate marmeladu, neka bude tvrđa, poput one od smokve kako ne bi iscurila iz kiflica. Možete se poigrati pa napraviti verziju koju bake nisu imale priliku raditi - s Nutellom. Ovdje je recept, bacite se na posao.
Starinska pita od jabuka
Ne, ovo nije još jedna obična pita od jabuka. Jedan sastojak zbog kojeg ćete na prvu (možda) biti malo skeptični, dat će joj posebnu slast. Koji je, pogledajte ovdje.
Kolač s višnjama
Napraviti ga možete uvijek jer ne zahtijeva svježe voće, već ono iz kompota. Zbog jogurta će biskvit biti sočan i mekan, no možete ga zamijeniti kefirom ili kiselim mlijekom, što god imate pri ruci. Kolač prije posluživanja posipajte s malo šećera u prahu, a recept pronađite ovdje.
Makovnjača i orahnjača
Rade se samo za posebne prilike, a ništa manje od toga ni ne zaslužuju. Netko voli da ima više nadjeva, a manje tijesta, netko obrnuto, no recept koji je ovdje prava je zlatna sredina.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan. Recepte možete pratiti i na YouTube kanalu Index Recepata. Pretplatite se na kanal kako vam nijedan ne bi promaknuo.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati