Balerinine izjave izazvale anifašističke proteste

Nakon što su prošlog mjeseca britanski mediji razotkrili Clarke kao članicu Britanske nacionalne stranke, ekstremno desne političke opcije koja graniči s fašizmom, balerina je izašla u javnost braneći svoje političke stavove. Clarke je izjavila kako podržava zaustavljanje stranih imigranata u Englesku, iako je njen plesni partner i trenutni dečko Kubanac kineskog porijekla.

"Ponekad mi se čini kako je Britanska nacionalna stranka jedina koja je spremna zauzeti stav. Označili su me kao rasista i fašistkinju samo zato što imam mišljenje o imigraciji, a govorimo o masovnoj imigraciji. Nije li to nešto što brine većinu Britanaca?", rekla je Clarke za britanske medije.

"Znam da će ovo zauvijek promijeniti moju život. Uvijek ću ostati poznata kao nacionalistička balerina. Ali ne žalim za ničim i ostat ću članica stranke", prenosi njenu izjavu CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprovocirani ovakvim izjavama, oko 50 članova udruge Ujedinjeni protiv fašizma skupilo se danas ispred London Coliseuma, Clarkeine kazališne kuće, kako bi organizirali prosvjed. Nosili su transparente s natpisima "Balet ne licemjerje" i izvikivali parole kao što su: "Oslobodimo balet od nacizma" i "Britanska nacionalna stranka mora otići."

Clarke je dobila i podršku iz samog vrha stranke, odnosno njenog predsjednika Richarda Barnbrooka. "Inače ne idem na balet, ali idem podržati Simone Clarke. Podržavam njenu slobodu izražavanja. Demonstratori imaju pravo protestirati i protiviti se našim stavovima. Ali mislim da nije u redu s njihove strane što su se okomili na profesionalnu balerinu s tvrdnjama da zbog svojih političkih stavova nema pravo i dalje raditi svoj posao", izjavio je Barnbrook.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara