BBC: Henry u himni otpjevao "Draga, moj penis je planina"

TONY HENRY se u studiju BBC-ja javno ispričao Hrvatima koji su se uvrijedili njegovom interpretacijom "Lijepe naše" na Wembleyu, i to nakon što mu je novinar pojasnio da je u nacionalnu svetinju nesvjesno ubacio i muško spolovilo. Umjesto "mila kuda si planina", (što su Britanci pojednostavnili u "Draga, volimo tvoje planine"), Henry je otpjevao "mila kura si planina" (a Britanci protumačili kao "Draga, moj penis je planina").

Iako je u izvedbi "Lijepe naše" napravio neke kardinalne greške u izgovoru riječi, britanski operni pjevač Tony Henry osvojio je simpatije gledatelja otpjevavši hrvatsku himnu uoči nogometnog okršaja Hrvatske i Engleske na Wembleyu. Čini se da je stih "mila kura si planina" pogodio njega i britanske medije puno više nego Hrvate, pa se Henry u eteru BBC-ja javno ispričao zbog "kura" i drugih bisera otpjevanih prije trijumfa naših nogometaša.

"Ne mogu pronaći načina kako da se obranim. Pogriješio sam na zadnjem stihu druge kitice, a sve što mogu reći jest da me je vjerojatno ponijela atmosfera na Wembleyu. Ako sam uvrijedio ijednog Hrvata, neka primi moje najdublje isprike, jer to nikad ne bih namjerno učinio", izjavio je Tony Henry na BBC Radiju 5 nakon što ga je voditelj Adrian Chiles upitao kako se osjeća znajući da je iskrivio himnu zemlje koja je na Wembleyu odnijela pobjedu.

I voditelj Chiles je priznao kako je hrvatski jezik iznimno težak, a to itekako dobro zna jer mu je majka Hrvatica. "Kao govornik lošeg hrvatskog, imam podeblji dosje kardinalnih grešaka", ohrabrio je opernog pjevača.

Ovim se povodom oglasila i Željka Tomljenović, tajnica Britansko-hrvatskog društva: "Nimalo mu ne zavidim jer je izgovor vrlo kompliciran. Pred njim je bio veliki izazov - otpjevati himnu na jeziku o kojem ne zna apsolutno ništa". Menadžer Tonyja Henryja, Douglas Gillespie, potvrdio je pozitivne reakcije iz Hrvatske, ističući kako je Henry i prije izvedbe bio vrlo svjestan težine zadatka.

"Otpjevao je to vrlo dobro i zapravo učinio malu pogrešku za nekog kome taj jezik zvuči kao da nije s ovog svijeta. Svi koji su ikad pokušali govoriti hrvatski znaju da je to vrlo, vrlo teško. Ipak, Hrvatima se jako svidjelo, pozvali su ga da himnu opet otpjeva na Europskom prvenstvu i žele da im bude maskota", zaključio je Gillespie.

Engleski mediji Henryju donekle pripisuju zasluge za pobjedu Hrvatske, jer je, po njihovom mišljenju, "igrače opustio prije vrlo važnog susreta". Pjevač koji je i prije "incidenta" bio poznat u Velikoj Britaniji najavio je kako će se, ukoliko dobije službeni poziv, rado odazvati, unatoč činjenici da se njegovo simpatiziranje Hrvata u zemlji koja je upravo zbog nas propustila priliku za Euro 2008 ne gleda s pretjeranim odobravanjem.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara