BBC istražio jezero: Nessie ne postoji

ČUDOVIŠTE iz Loch Nessa samo je mit, objavio je BBC izvijestivši da je istraživački tim pretražio cijelo jezero i nije našao znakova da tu stanuje poznati stvor Nessie.

Istraživači su upotrijebili sonare i satelitsku navigacijsku tehnologiju kako bi istražili cijelo jezero. Ni traga ni glasa ne samo čudovištu Nessie, nego ni bilo kakvom velikom stvoru, objavio je BBC.

Tijekom stoljeća, navodna viđenja goleme životinje u sivoj, jezerskoj vodi mnoge je ljude navela da povjeruju kako, bez obzira što nikad nije znanstveno dokazano, zastrašujuće biće ipak živi na toj adresi.

Bilo je i entuzijasta koji su spekulirali kako je Nessie možda potomak plesiosaura, morskog reptila koji je izumro zajedno s dinosaurima.

Istraživači BBC-a rekli su kako su promatrali navike morskih reptila, poput krokodila i kornjača, kako bi zaključili ponešto o mogućem ponašanju plesiosaura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Išli smo od jednog do drugog kraja jezera, od vrha do dna. Prošli smo svaki djelić tog jezera i nismo našli znak da u njemu živi bilo kakva velika životinja", rekao je Ian Florance, jedan od stručnjaka koji su provodili istraživanje za BBC.

BBC-ijev tim zaključio je koje bi moglo biti jedino objašnjenje za neprekidnost mita o čudovištu kroz stoljeća i za povremena viđenja: ljudi jednostavno vide ono što žele vidjeti.

Kako bi dokazali svoju tvrdnju, istraživači su u jezero bacili gredu skinutu s ograde, tako da izviruje na površini jezera prije nego što je naišao autobus pun turista.

Kad su nakon toga ispitali turiste o tome da opišu što su vidjeli, većina je rekla da se radi o četvrtastom objektu. Međutim, zamoljeni da skiciraju to što su vidjeli, nekolicina je odmah nacrtala glavu nalik čudovištu, prenio je BBC.

Izvješća o viđenju čudovišta potječu već iz VI. stoljeća, s razlikom što tadašnji vidioci vjerojatno nisu došli autobusom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara