Beogradska "senzacija": Jelačića nije izradio Fernkorn

POZIVAJUĆI se na "najstrastveniju kroničarku starog Beograda" Miljanu Laketić, beogradske su Večernje novosti obznanile senzacionalnu vijest: Spomenik hrvatskom banu Josipu Jelačiću nije podigao bečki kipar Anton Fernkorn, kako to vjeruju hrvatski povjesničari umjetnosti i hrvatska javnost, nego firentinski umjetnik Enrico Pazzi?!

"Konj sa spomenika knezu Mihajlu na Trgu republike ima bliskog rođaka na oko 400 kilometara odavde, preciznije u hrvatskoj prijestolnici. Naime, ovo nije šala jer je isti autor napravio i zagrebačkog bana Jelačića. Koliko god dva naroda bila međusobno suprotstavljena tijekom povijesti, konjanici na koje su toliko ponosni - sliče, a konji na kojima jašu gotovo su indentični", piše beogradski dnevnik. Prema Miljani Laketić, Pazzi je 1882. godine, nakon otkrivanja spomenika knezu Milanu, suprotno glasinama da je razočaran prijemom publike počinio samoubojstvo, "skoknuo" do Zagreba i tamo za "pristojan honorar, napravio spomenik banu Jelečiću". "Zlobnici bi rekli da su mu konji silazili s istog kalupa, a da je mijenjao samo konjanike", stoji u napisu "Isti konj za dva konjanika".

Međutim, ako je nesretni Pazzi 1882. "skočio" iz Beograda u Zagreb da bi za "pristojan honorar" napravio spomenik hrvatskome banu, morao je "skočiti" čak 16 godina unazad, jer je konjanički spomenik bana Jelačića službeno otkriven 1866. godine! Izradio ga je, nakon pobjede na javnom natječaju, bečki eklektik Anton Dominik Fernkorn (1813.-1878.). Kao što je poznato, spomenik je 1947. uklonjen s glavnog zagrebačkog trga, a ponovo se našao na njemu tek 1990. Fernkorn je za Zagreb još izradio cinčani kip Majke božje bezgrešnog začeća, postavljen na stup ispred Katedrale i kompoziciju Sveti Juraj u borbi sa zmajem, na današnjem Trgu maršala Tita.

Beogradski list postigao je "nemoguće" - brončanog "novinarskog konja" pretopio je u "novinarsku patku"...
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara