Berlinale: 60 godina slavnog festivala

Berlinale: 60 godina slavnog festivala

Tekst: P.R.
Foto: AFP

FILMSKI festival u Berlinu već je 60 godina središnji događaj takve vrste u Njemačkoj te jedan od vodećih europskih festivala uz Cannes i Veneciju. Održava se od 11. do 21.veljače, a ukoliko se u tom razdoblju spremate put Njemačke, svakako pogledajte neki od filmova ovogodišnjeg festivala.

Jedan od najvažnijih svjetskih filmskih festivala

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Utemeljen je 1951. na inicijativu saveznika koji su u poslijeratnom okruženju htjeli od Berlina stvoriti "prozor u slobodan svijet". Od prvog izdanja njegov je zaštitni znak Zlatni medvjed, koji se kao nagrada dodjeljuje najboljem. U početku se Medvjed dodjeljivao ne temelju glasova publike, a od 1956. o nagrađenima odlučuje međunarodni žiri.

Dijele se Zlatni i Srebrni medvjed. Zlatnog dobiva najbolji film, a nagrada ide producentu. Srebrne Medvjede dobivaju najbolji u kategorijama Grand Prix žirija, najbolja glumica, najbolji glumac, najbolji redatelj, umjetnički doprinos te najbolja filmska glazba. U čast Marlene Dietrich dodjeljuje se nagrada Blue Angel za najbolji europski film, a u čast osnivača festivala, Alfreda Bauera, nagrada za posebne inovacije.

Od 50. obljetnice festivala koja je proslavljena 2000. godine, Berlinale se održava u samom centru grada, na Potsdamer Platzu, koji svake godine posjeti oko 15 tisuća akreditiranih učesnika što berlinski festival svrstava među najposjećenije događaje u filmskoj industriji.

I Hrvatska ima svog konja za trku

Ove će se godine za Medvjede na festivalu natjecati i kratki igrani film Zvonimira Jurića "Žuti mjesec". Film je nastao u sklopu omnibusa "Zagrebačke priče", a radi se o dvije susjede koje uz šalicu kave razotkrivaju naličja svojih života. Glavne uloge tumače Marija Škaričić i Lana Barić koja je na prošlogodišnjem festivalu u Puli nagrađena kao najbolja debitantica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara