Besposlen pop i jariće krsti: Svećenici iz Novog Sada opet blagoslovili vodu u gradskom vodovodu

Besposlen pop i jariće krsti: Svećenici iz Novog Sada opet blagoslovili vodu u gradskom vodovodu

Screenshot: 021.rs

PREMDA je prošle godine taj čin izazvao podsmijeh javnosti u zemlji i regiji, uprava novosadskog "Vodovoda" i ove je godine tražila i dobila blagoslov vode u gradskom vodovodu, javili su u utorak vojvođanski mediji.

Na blagdan Bogojavljanja, koji je Dan novosadskog Javnog komunalnog poduzeća "Vodovod i kanalizacija", svećenici Srpske pravoslavne crkve blagoslovili su vodu u plastičnim bačvama i cisternama javnog poduzeća.

Portali gradskih medija i društvene mreže preplavljene su fotografijama na kojima se vidi kako svećenici SPC-a stoje na cisternama i posvećuju vodu.

Savjetnik direktora Vodovoda i vođa pokreta "Dinara-Drina-Dunav" Tomislav Bokan rekao je da običaj posvećenja vode na Bogojavljanje "ima duboko ukorijenjenu tradiciju u Novom Sadu i vrlo važno mjesto u duhovnom životu novosadskih Srba, ali ne samo njih, jer se ritual tradicionalno obavljao na Dunavu, u nazočnosti pripadnika drugih vjerskih zajednica i nacionalnosti".

Bokan je dodao i da je činom posvećenja blagoslov, simbolično, prenijet i na vodovodni sustav grada Novog Sada.

"U tome nema apsolutno ništa sporno, kao što su prošle godine pokušali ustvrditi pojedini mediji i političke stranke", rekao je Bokan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uprava gradskog vodovoda, koju vode predstavnici Pokreta 'Dinara-Drina-Dunav', ponovno sramote Novi Sad", priopćila je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

"Godinu dana nakon što su organizirali blagoslov vode u gradskom vodovodu, čemu se smijao cijeli svijet, sad su odlučili omogućiti posvećivanje vode u cisternama tog gradskog poduzeća. Današnje fotografije na kojima svećenici usred Novog Sada na ljestvama blagoslivljaju cisterne sigurno će ponovno nasmijati planet. One, međutim, pokazuju i da se Pokret 'Dinara-Drina-Dunav', uz to što ne mari za ustav i svjetovnost ove države, prema gradskom poduzeću odnosi kao prema osobnoj imovini i privatnoj tvrtci", naveo je LSV.

Zbog toga će ta stranka podnijeti žalbu Nadzornom odboru JKP "Vodovod i kanalizacija", mjerodavnom tijelu Gradske uprave i svim drugim institucijama.

I vojvođanski pučki pravobranitelj upozorio je na neprimjereno ponašanje, podsjetivši upravu JKP 'Vodovod i kanalizacija', javnost i mjerodavna tijela da je Republika Srbija ustavom definirana kao svjetovna država u kojoj su država i crkve odvojene te da je uloga JKP "Vodovod i kanalizacija" da sve građane, bez obzira na nacionalnost, jezik, vjeroispovijest ili neko drugo osobno svojstvo, opskrbljuje kvalitetnom pitkom vodom.

U Novom Sadu na vlasti je Srpska napredna stranka, u koaliciji s nekoliko desničarskih stranaka i organizacija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara