Bijeg iz zatvora u Sjevernoj Koreji: "Da su nas našli, pucao bih si u glavu"

Bijeg iz zatvora u Sjevernoj Koreji: "Da su nas našli, pucao bih si u glavu"
Ilustracija: Youtube (na slici se ne nalazi osoba iz teksta)

"DA SU me uhvatili, pucao bih u njih i bježao. Ako ne bih mogao bježati, pucao bih si u glavu. Pustiti da me uhvate, nije bila opcija", ispričao je za BBC Jeon Gwang-jin, bivši zatvorski čuvar iz Sjeverne Koreje. 

Jeon i Kim uspjeli su u nečem što se nikad u povijesti Sjeverne Koreje dotad nije dogodilo: čuvar i zatvorenica pobjegli su zajedno iz zatvora. 

Probudio ju je u ponoć, uzeli su dva ruksaka koje je on spakirao dan prije i krenuli. U ruksacima su nosili hranu, rezervnu odjeću, otrov i noževe. Jeon nije htio riskirati i ponio je pištolj, iako ga je Kim molila da to ne radi. 

"Znao sam da imam samo tu priliku, ako to ne uspije, bit ću mrtav", ispričao je 26-godišnji Jeon. 

Uspjeti ili umrijeti

Nije htio riskirati da ga uhvate jer bi suđenje bilo samo farsa, a nakon toga bi završio pred streljačkim vodom. 

"Ako ne bih mogao pobjeći, pucao bih si u glavu. Ako to ne bih mogao, ubio bih se nožem i popio otrov. Jednom kad sam znao da sam spreman umrijeti, ničega se nisam bojao", rekao je. 

Zajedno su skočili kroz prozor i pretrčali dvorište gdje ih je čekala visoka ograda preko koje su se morali popeti, a koju su čuvali čuvari sa psima. Nakon toga su morali prijeći rijeku koja je bila granica s Kinom, a koju su također čuvale naoružane patrole. 

Oboje su bili svjesni da će uspjeti ili umrijeti. 

Teža kazna za bježanje nego za ubojstvo

Upoznali su se samo dva mjeseca ranije, u svibnju 2019., kad je Kim stigla u zatvor gdje je Jeon radio. Ona je ondje čekala suđenje zbog pomaganja ljudima da pobjegnu iz države. Takve ljude tamo nazivaju brokerima. Ovo joj je bio drugi boravak u zatvoru. Prvi put je u zatvoru završila kad je ljudima pomagala da pobjegnu u Kinu, upravo onom rutom koju je Jeon planirao za njihov bijeg. Podmićivala je vojnike da ih propuštaju. 

"To nikad ne možeš učiniti bez dobrih veza u vojsci", kaže ona. 

U tome je uspijevala punih šest godina, sve dok je nisu izdale upravo njene veze. U zatvoru je provela pet godina, tijekom kojih se njen muž ponovno oženio, a sa sobom je poveo njihove kćeri. Kako bi preživjela, morala se vratiti starom poslu, ali kako se više nije usuđivala prebacivati ljude preko granice, pomagala je ljudima koji su ostali u Sjevernoj Koreji da stupe u kontakt s članovima obitelji koji su pobjegli. S vremenom su je ponovno uhvatili. 

U Sjevernoj Koreji se brokeri smatraju neprijateljima države i mogu dobiti težu kaznu nego ubojice. 

Jeon je bio nesretan sa svojim životom. Sanjao je postati policajac, ali to nije mogao jer njegova obitelj nije imala dovoljno novca, a da bi došao do željenog posla, morao bi podmititi mnoge. Kad je upoznao Kim, odmah je primijetio da se znatno razlikuje od ostalih zatvorenica i osjetio je, kaže, povezanost, iako su se razlikovali "kao nebo i zemlja". 

Logor u kojem ne možeš preživjeti

Kim je ubrzo bila osuđena na četiri godine i tri mjeseca u logoru Chongori, za koji je znala da ga neće preživjeti. 

"Bila sam očajna. Stalno sam razmišljala kako ću se ubiti. Neprestano sam plakala. Kad odeš u logor, oduzmu ti građanska prava. Nisi više čovjek. Nisi ništa više od životinje", ispričala je ona. 

Kad joj je Jeon prišao i ponudio joj pomoć, prvo je mislila da je špijun i udaljila se od njega. Dugo mu je trebalo da je uvjeri da joj ne želi samo pomoći da pobjegne nego da želi i pobjeći s njom. 

Njihov je trenutak došao 12. lipnja 2019., netom prije nego što je Kim trebala prijeći u logor. 

"Srce mi je udaralo kao ludo. Nikad u povijesti Sjeverne Koreje zatvorenik i čuvar nisu pobjegli zajedno", ispričala je Kim. 

Skočili su kroz prozor, uspjeli prijeći ogradu i stigli su do rijeke gdje su se neko vrijeme pritajili. 

Jeon je pištolj da se ne smoči morao držati jednom rukom, a Kim, koja nije znala plivati, vući drugom. 

"Rekao sam joj da ćemo oboje umrijeti ako se vratimo. Bolje je da umremo ovdje nego ondje", kaže Jeon. 

Bijeg u Kinu

Kad su se napokon dokopali Kine, tri su se dana morali skrivati u planinama, a tek su onda pronašli lokalca koji im je posudio mobitel kako bi Kim stupila u vezu s brokerom kojeg je poznavala. On ih je obavijestio da su sjevernokorejske vlasti alarmirale kinesku policiju i da ih traže. Ipak, od jedne sigurne kuće do druge, uspjeli su izaći iz Kine. 

Tad su se susreli s ekipom BBC-ja, kojoj su ispričali svoju priču. Iako su se oni uspjeli spasiti, zabrinuti su za svoje obitelji koje su ostale u Sjevernoj Koreji jer će ih vlasti podvrgnuti ispitivanju. Oboje se nadaju da će se uzeti u obzir da dugo nisu bili u kontaktu s njima te da nisu mogli znati ništa o njihovim planovima za bijeg. 

Sad je došlo vrijeme da se rastanu. Iako je Jeon molio Kim da pođe s njim u Ameriku, gdje namjerava zatražiti azil, ona je ipak odlučila ostati u Aziji. Oboje su sretni što su uspjeli pobjeći iz zemlje. 

"Svi smo mi živjeli u zatvoru. Nikad nismo smjeli ići kamo želimo ni raditi što želimo", zaključio je Jeon. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara