Bio je jedan od najvećih glumaca Jugoslavije, a život je završio samoubojstvom

Bio je jedan od najvećih glumaca Jugoslavije, a život je završio samoubojstvom
Screenshot: Youtube/Imdb

BEKIM FEHMIU bio jedna od najvećih zvijezda jugoslavenskog filma, ali život je završio sasvim sam. U 75. godini počinio je samoubojstvo pucajući si u usta pištoljem registriranim na njegovo ime. Supruga Branka i mlađi sin Hedon odmah su pozvali hitnu pomoć, ali glumcu više nije bilo spasa. 

"Puno te volim, ali za me život više nema smisla", napisao je u oproštajnom pismu. 

Život koji je završio u obiteljskom stanu u beogradskom kvartu Zvezdara započeo je 1. srpnja 1936. godine u Sarajevu. Bekim je već s 12 godina ostao bez oca, a njegova je majka tad ostala sama s ukupno osmero djece. Već je u ranoj mladosti nastupao u lokalnom kazalištu u Prizrenu, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a proslavio se ulogom Belog u filmu "Skupljači perja". Ukupno je snimio 41 film, a gradio je i inozemnu karijeru. 

Svoju suprugu Branku je upoznao na fakultetu, a vjenčali su se 1967. S njom je ostao sve do smrti, a zajedno su imali dva sina, Uliksa i Hedona. 

U Hollywoodu se pokušao probiti ulogom u filmu "The Adventurers" redatelja Daxa Xenosa, no to mu zbog izrazito loših kritika nije uspjelo. Zato je veliki uspjeh postigao u talijanskoj kinematografiji, gdje je glumio u nizu filmova i serija. Tijekom međunarodne karijere surađivao je s Johnom Houstonom, Avom Gardner i Charlesom Aznavourom. 

Glumom se prestao baviti 1987. godine u znak protesta zbog antialbanske propagande. On je nastavio živjeti u Beogradu, ali je često posjećivao braću i sestre u Prizrenu i Prištini.

2010. godine doživio je moždani udar, a iste je godine, samo dva tjedna nakon 74. rođendana, život okončao samoubojstvom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara