Bora upitao Stublića: Sjećaš li se kako smo se lijepo napili na brodu u Puli?

Foto:

BORA ĐORĐEVIĆ i Jura Stublić nekad su bili veliki prijatelji, a razdvojio ih je rat. Jedan drugom napisali su pjesme i otad više nisu razgovarali. Mnogo godina poslije progovorili su i to preko Kurirove rubrike "Jedan na jedan", u kojoj su i jedan drugog ispitali nekoliko pitanja. Prvo je Bora odgovarao na pitanja o sebi, ali i svom kolegi. "Jura je sasvim dobar i korektan kolega, i o njemu kao glazbeniku mislim sve najbolje. Pristao bi se naći s njim, mi privatno nismo ni u kakvoj svađi. Bilo bi mi svejedno gdje bismo se našli, ali kako rijetko svraćam u Hrvatsku, prije bi to bilo negdje u Beogradu", rekao je Bora o odnosu s Jurom Stublićem.

"Bio sam kod Johnnyja u Nizozemskoj, ali nikada ne bi pristao da živim izvan Srbije jer ne mogu bez nje"

Upitan je i vidi li se u životu u Nizozemskoj, gdje živi njegov kolega Štulić. "Bio sam kod Johnnyja u Nizozemskoj, ali nikada ne bi pristao da živim izvan Srbije jer ne mogu bez nje". Smatra da rock'n'roll nije propao, ali je u lošem stanju. Otkrio je i da Stubliću ne zamjera ništa te da je u bivšoj Jugoslaviji financijski živio bolje. Od Stublićevih pjesama najradije bi kao svoju otpjevao "Srce na asfaltu".

"Veliki srpski (i šire) urbani narodni pjesnik, sljedbenik Jovana Dučića, četnik-umjetnik, prisilni notorni antialkoholičar"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ista pitanja kao Bora, odgovorio je i Stublić. "Veliki srpski (i šire) urbani narodni pjesnik, sljedbenik Jovana Dučića, četnik-umjetnik, prisilni notorni antialkoholičar", izjavio je Jura upitan o mišljenju o svom kolegi. "Za naše viđenje i razgovor nisu potrebni medijski posrednici niti spektakularna mjesta, dovoljna je klupa u parku. Za mirenje će, međutim, biti potrebno obostrano preispitivanje savjesti, spoznaja grijeha, pokajanje, pokora, čvrsta odluka i obečanje da se u budućnosti ne čini slično, te isprika. Ako bi u tom razgovoru ustanovili da možemo organizirati događanje kome je cilj uspješno i dostojanstveno propagiranje ideje da više nikad ne smije biti rata između Srba i Hrvata, smatram da to treba uraditi jer se situacija ponovo pogoršava. Vrlo izgledni su i ratovi Hrvata protiv Hrvata u Hrvatskoj, te Srba protiv Srba u Srbiji. Rat je najefikasniji način za smanjenje broja nezaposlenih. Zato smatram da se mir i nenasilje moraju poticati čak i u suradnji sa samim crnim vragom, bez obzira na posljedice. Govorim ovo znajući da će me zbog toga u mojoj domovini linčovati i ismijavati", odgovorio je Stublić upitan bi li pristao na susret s Borom.

"To što tvrdi da je četnik, a svi znamo da je još mladi početnik, gotovo pionir"

Smatra da je problem rock'n'rolla što u njemu nema puno ženskih izvođača koje bi nastupile odjevene kao da idu na nudističku plažu. Kada su iz Kurira upitali Stublića što najviše zamjera svom sugovorniku Bori, rekao je: "To što tvrdi da je četnik, a svi znamo da je još mladi početnik, gotovo pionir. S velikim zanimanjem pratim izjednačavanje statusa četnika i partizana u Srbiji, dok se u Hrvatskoj više radi o izjednačavanju partizana i četnika". Ljubavne romanse u Beogradu i Novom Sadu, ostale su mu, kaže, u posebno sjećanju. Upitan je li mu bilo bolje u Jugoslaviji, Stublić odgovara: "Sad moram voziti BMW, dok svi znamo da je Yugo 45 bio puno bolji auto". Zaključio je sve otkrićem da bi najradije pjesmu "Amsterdam" Bore Đorđevića vidio kao svoju.

 "Nismo pravili skandale, naprotiv! Kvalitetno smo se napili"

Nakon jedanaest pitanja, došao je red da Bora postavi jedno svoje pitanje Juri. "Sjećaš li se kako smo se lijepo napili u Puli na brodu?", pitao je Bora. "Dragi Boro, vjerojatno ti je poznato da nakon dobre pijanke dolazi do amnezije. Molim te, javi mi kakav sam skandal napravio na tom brodu u Puli, mora da je bilo nešto grozno, jer od tada nisam imao nijednu svirku u Istri i Kvarneru". Jura je svoje pitanje potrošio kako bi pokušao saznati što je to radio na brodu u Puli. "Pa što sam to radio na brodu u Puli?". Bora mu je odgovorio kako nisu pravili skandale. "Nismo pravili skandale, naprotiv! Kvalitetno smo se napili!". S prisjećanjem na pijančevanje u Puli, završen je razgovor ovih rock drugara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara