Bore Lee: Borilačke vještine uče lijepom ponašanju

SINJSKI majstor borilačkih vještina i hrvatski akcijski junak Bore Lee, koji je ovih dana pred oko 1500 oduševljenih posjetitelja Zagreb Film Festivala predstavio svoj novi film, otkrio je svoj svjetonazor u zanimljivom razgovoru za tjednik Globus.

Podsjećamo, Borin novi film "Čuvaj se sinjske ruke" doživio je gromoglasne ovacije na nedavnoj premijeri održanoj na Zagreb Film Festivalu. Malo koji hrvatski filmaš je uspio toliko očarati i nasmijati publiku kao što to čini Bore Lee, a sve to uz uz svesrdnu pomoć redatelja i prijatelja Maria Kovača.

Bore je u razgovoru za Globus otkrio kako je još u osnovnoj školi prvi put čuo za čuvenog glumca i majstora borilačkih vještina Bruce Leeja, po uzoru na kojeg i sam već deset godina snima filmove u amaterskoj produkciji.

"Pogledao sam njegov film "Na zmajevom putu" i od tog filma u meni je planula želja da terniram. Zahvaljujući njemu počeo sam snimati ove moje kung fu filmove. Godine 1994. snimio sam svoj prvi film, "U kandžama orla", a ove godine slavimo desetu godišnjicu mog filmskog rada." – ispričao je Bore.

Zvijezda filma "U kandžama velegrada", koji je usput budi rečeno najprodavaniji hrvatski film na DVD-u svih vremena, unatoč velikoj popularnosti ostao je skroman i jednostavan čovjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja su očekivanja da jednog dana budem u Holywoodu, ako se bude moglo. Ako ne bude, dobro mi je i ovako jer ne valja pretjerano za nečim težiti. Ovako, ako bude, dobro, ako ne bude, čovik ide dalje svojim putem. Ne smije nikad stat'." – mudro je ustvrdio Bore, pa dodao kako je u privatnom životu izuzetno miroljubiv čovjek koji nikad ne izaziva sukobe.

"Izbjegavam tuče, iako sam se tukao.. ima u deset godina pet puta. Ali nisam bio kriv jer su mene drugi napali, tako da sam to u samoobrani mora. I trojicu sam sredio, dva je puta neriješeno bilo i otada ja izbjegavam tuče." – kazao je Bore, pa dodao: "I sad sa svakim lipo pričam i vide ljudi da sam ja miran pa me zato ne diraju. Samo tako čovik može nešto dobit, na lip način, ne na ružan, jer ružan način vodi ružnome."

Bore je u razgovoru za Globus otkrio kako mi je najdraži hrvatski film "Breza", a od novijih mu se sviđaju "Kako je počeo rat na mom otoku" i "Maršal". No, ako je suditi prema atmosferi na premijeri filma "Čuvaj se sinjske ruke", Bore je po smislu za humor prešao svog uzora Vinka Brešana; 1500 ljubitelja izvornog hrvatskog trash filma nije se prestajalo smijati ni u jednom trenutku trajanja filma.

"Pišem i poeziju i to, mnogi ne bi vjerovali, dulje od petnaest godina. Naravno, neke sam pjesme i pokida, zapalija, a od ovog što je ostalo izdvojio sam, mislim, najbolje. Puno mi je drago što će izaći ta moja knjiga poezije." – zadovoljno je kazao Bore.

Za kraj je Bore pojasnio svoj stav o borilačkim vještinama, o kojima progovara u svim svojim filmovima: "Mislim da su borilačke vještine za svakog stvorene i da ih triba koristit samo u samoobrani. Borilačke vještine uče lijepom ponašanju." – zaključio je Sinjanin velikog srca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara