Brak - najkrhkija društvena struktura

Brak - najkrhkija društvena struktura

SINOĆNJOM predstavom "Libertivore" američko-francuskog para otvoren je četvrti Festival novog cirkusa. Dvorana u Histrionskom domu bila je dupkom puna znatiželjnika koji su došli provjeriti zašto je upravo ova predstava pobrala nagrade na raznim svjetskim festivalima. U devedesetominutnom performansu glumci Jules Beckman i Fanny Soriano zagrebačku publiku nisu ostavili ravnodušnima.

Predstavili su se manifestnom odom dualnostima koje muško-ženski suživot (pa time i brak) čine jednom od najkrhkijih društvenih struktura. Predstava je specifična kombinacija originalnih zračnih cirkuskih tehnika, glazbe u obliku solo rock-orkestra, te plesa i kazališta. "Djevojčice krvare prirodno, signalizirajući inicijaciju u ženskost. Nesvjesno, i dječaci žele krvariti. Osjećaju krvarenje kao portal u muškost. No to se ne događa prirodno. Dječaci moraju kreirati prilike za krvarenje. Upravo to spajanje proturječja slavilo se u ovoj predstavi", navode autori.

Iznenađeni organizacijom, zgroženi Vitezom

Bračni par, glazbenika i zračnu cirkusku akrobatkinju, koji su na scenu iznijeli autobiografski materijal svoga suživota, duhovitu, ali i kritičnu analizu krhkosti braka, publika je nekoliko puta počastila spontanim pljeskom usred predstave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim same predstave, posjetitelji su pozitivno reagirali na završno obraćanje umjetnika vezano za neugodnu situaciju koju im je priredio ravnatelj Histrionskog doma Zlatko Vitez. "Gospodina ćemo pamtiti do kraja života, ponio se vrlo neetično i neprofesionalno, zato smo i odlučili to podijeliti s vama. Ovo nema nikakve veze s Festivalom. Dapače, svaka čast na organizaciji i ideji. Pohvale Ivanu Kralju i njegovim pomoćnicima koji su se zaista potrudili i vrhunski nas dočekali i ugostili", ispričali su.

Iz izvanrednog i impresivnog programa Festivala izdvajamo večerašnju predstavu Kanađanke Angele Laurier "Déversoir" u Zagrebačkom kazalištu lutaka, dok će ponedjeljak ispod Mosta mladosti u 16 sati i u 20 sati obilježiti izvedba francuske skupine Makadam Kanibal "Cirque des curiosités".

S.C.
Foto: V.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara