Britanija vjeruje u Climax

NAKON što su prodali što se prodati može kad je u pitanju auto-industrija, Britanci se naglo osvješćuju i nastoje pod svaku cijenu spasiti ponos i na neki način podsjetiti da su nekad bili najjače europsko tržište automobila.

Posljednji projekt dolazi sa sveučilišta u Coventry-u gdje su tri nadobudna studenta pokušala na svoj način interpretirati pojam britanskog sportskog automobila. Kao osnova u dizajnerskom smislu je uzet jedan od cjenjenijih proizvoda iz (pre)bogate britanske automobilske povijesti. Radi se o legendarnim Cooper Climax bolidima koji su u Formuli 1 partipicirali prije gotovo pola stoljeća.

Climax novog doba nudi performanse na razini Lotusa Elise. Svega 546 kilograma težak bolid napravljen većim djelom od kompozitnih materijala pokreće četiri-cilindarski turbo motor snažan 270 KS (pri 5.500 o/min) i pogonjen bio-etanolom. Maksimalni zakretni moment je 345 Nm pri 3.600 o/min  Rezultat je 3,4 sekundi za ubrzanje do 96 km/h, dok je maksimalna brzina oko 257 km/h.

Tako barem kaže teorija, a prvu priliku da se performanse praktično potvrde odabrani test-vozači dobit će priliku početkom iduće godine.  Potrošnja goriva kreće se od 9,4 litre na otvorenom, pa do 11,8 litara u gradskim uvjetima. Puno više nudi V8 motor koji će biti dostupan kao opcija.

Upravljačku elektroniku motora moguće je vrlo lako kalibrirati priključenjem prijenosnog računala preko USB pristupa, a koji se ovdje zove Climax Control sustav. Automobil se stoga lako može transformirati iz natjecateljskog bolida u automobil sposoban za svakodnevno korištenje na legalnim prometnicama.

Vizualne kvalite svi odreda hvale. Naglašena aerodinamika ne dopušta vjetrobran, a kamoli krov, pa Climax već izvana izgleda vrlo radikalno. Nema ni vratiju, pa vozač mora doslovno uskočiti u kokpit. Užitak u vožnji je definitivno nesvakidašnji. Sjedi se u duboko profiliranom sjedalu na svega 15 cm od ceste.

Kompanija planira tijekom iduće godine proizvesti pedesetak primjeraka, koje će na tržišto ponuditi po cijeni od 35.000 GBP odnosno oko 51.000 eura.

Više informacija o projektu Climax može se naći na službenim stranicama.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara