Britanskog princa optužuju za silovanje maloljetnice. Što će se sada dogoditi?

Britanskog princa optužuju za silovanje maloljetnice. Što će se sada dogoditi?
Foto: Guliver Image/Getty Images

BUDUĆI da su djeca princa Charlesa, odnosno prinčevi William, Harry i njihove supruge već godinama u središtu medijske pažnje, ostali članovi kraljevske obitelji kao da su u sjeni. Svijet o njima malo zna, a na naslovnice novina dođu kad naprave velike skandale ili se udaju i žene. Jedan od ljudi iz sjene Windsorovih svih ovih godina je i princ Andrew koji je ovih dana dao ostavku na sve kraljevske dužnosti.

Britanska kraljevska obitelj i sam princ priopćili su da princ neće obnašati kraljevske dužnosti dok god sve žrtve njegovog prijatelja Jeffreyja Epsteina ne dobiju zadovoljštinu na sudu, a princ je obećao policiji da će sudjelovati u istrazi.

Njegov ured više ne postoji u Buckinghamskoj palači, ali će ga britanska javnost i dalje viđati na događajima koje organizira kraljica, poput rođendana. Princ više neće dobivati novac iz državnog budžeta za putovanja i ostale troškove, nego će se financirati iz svoje privatne imovine. Zadržat će i stan u Buckinghamskoj palači, kao i kraljevsko osiguranje.

Ipak, mnogi smatraju da je ovo kraj princa Andrewa i da ga je intervju koji je dao BBC-ju, i intervju koji je istoj kući dala Virginia Roberts uništio. Virginia Roberts, 35-godišnja majka troje djece, optužila je princa da ju je sa svojim prijateljem, osuđenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom prisiljavao na seks i podvodio. Zamolila je britansku javnost da stane uz nju.

Ovih dana neki se Britanci pitaju hoće li i može li teoretski Andrew završiti u zatvoru. Odgovor je da. Iako kraljica Elizabeta ima imunitet kojim je iznad svakog zakona i može ubiti čovjeka, a da ne ide u zatvor, njezina djeca i unuci nemaju tu privilegiju. Po zakonu, jednak je svim drugim građanima Ujedinjenog Kraljevstva.

Andrew je treće dijete kraljice Elizabete i princa Philipa i trenutno je osmi u redu za krunu. Rođen je 1960. godine, a titulu vojvode od Yorka dobio je kada je oženio Sarah Ferguson. Ono što su Meghan i Harry danas, to su Sarah i Fergie bili krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Iako nikada nisu imali pažnju kakvu je imala princeza Diana, brak Andrewa i Sarah propao je nakon niza skandala i bračnih prevara. Stvari su otišle toliko daleko da su britanski tabloidi objavljivali fotografije Sarah s ljubavnikom koji joj ljubi nožne prste.

U braku su dobili dvije kćeri, princezu Beatrice i princezu Eugenie od Yorka. Beatrice se ove godine zaručila i najavila veliko kraljevsko vjenčanje sljedeće godine. Ako joj otac ne bude u zatvoru, kažu oni koji smatraju da je Andrew zaista kriv za optužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara