Čelnici Porina inzistiraju: Glasalo se pošteno i osviješteno

Silnim Porinima ovjenčani Matija Dedić nedavno je jednom tjedniku rekao kako "uglavnom zaokružuje ljude koje poznaje ili je za njih čuo" te da "ne želi vratiti prazan listić" što je svakako ostavilo dojam da glasači neozbiljno shvaćaju svoj posao, no čelnici Porina, a Hrvoje Markulj posebno, ističu kako o površnosti na Porinu nema ni govora. "Glasačima se sugerira da glasuju u kategorijama za koje smatraju da su kompetentni, imaju web stranicu sa svim materijalima i na raspolaganju smo im za sva pitanja. Još je samo ostalo da im nominirane radove nosimo doma", rekao je Markulj.

Ističe i da se glasačko tijelo ove godine bitno smanjilo - od 901 glasača, koliko ih je sudjelovalo u kreiranju nagrada prošle godine, ove ih je godine ostalo 600, a među njima su producenti, autori, skladatelji, muzikolozi i "upućeni novinari". "Mislim da je Dedićeva izjava krivo interpretirana, ali ako nije, rado ću odvojiti vremena i podučiti ga glasačkim principima Porina", zaključuje Markulj.

Neobična nagradna igra kao materijal za raspravu

Da je čelnicima ove diskografske nagrade, kao i Makarskoj, iznimno stalo do pozitivnog rejtinga u medijima i vraćanja pozitivnog svjetla na domaću glazbenu industriju, svjedoči i zanimljiva nagradna igra. Naime, novinar koji napiše najafirmativniji članak o dodjeli dobit će sedmodnevni odmor i druge vrijedne poklone, što su neki novinari na press konferenciji, naravno, komentirali riječima: "Zar nas ove godine pokušavaju kupiti?". Zanimljivo, makarski gradonačelnik nije upotrijebio izraz "najbolji članak", pa je potražnjom za isključivo afirmativnim pričama doista ostavio prostora za raspravu.

Ipak, veliki trud producentske ekipe, kao i gradskog poglavarstva, vidljiv je na svakom koraku, jer Makarska ovih dana doista živi za ovu glazbenu manifestaciju. Ove će se godine po prvi put jedna od kategorija dodijeliti s glavnog makarskog trga, kako bi hrvatsko gledateljstvo osjetilo entuzijazam Makarana i njihovih gostiju. A on u ovom slučaju doista postoji.

D.K.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara