Centralno grijanje kao aromaterapija

SVI KOJI imaju stan ili kuću s centralnim grijanjem zaljubljenim pogledom miluju svoje radijatore, sjećajući se dana kad su se ´klasično grijali´, odnosno navlačili ugljen i drva, mučili se s potpaljivanjem peći, s njihovim čišćenjem... Da, centralno je grijanje prava suvremena blagodat, ali ima i jednu slabost suši zrak!

U ropotarnicu povijesti odlazi ono starinsko, pomalo romantično, pucketanje vatre, tajnovito isijavanje žara, miris plamtećeg drveta... Centralno grijanje postaje gotovo zakonom modernih vremena,zaštitnim znakom gradskog standarda. No ´centralno´ suši zrak, vlage nestaje iz zraka. Centralno suši sve - namještaj, prostirke, slike, odjeću, ali i sluznicu i kožu. Čudimo se pojavama svrbeža, čestim upalama... Naime, na sluznici nastaju male pukotine kroz koje hrle virusi i bakterije - i eto upale! Osobito su osjetljiva mala djeca i starci stoji u napisu ´Osigurajte vlagu u prostorijama sa centralnim grijanjem´ objavljenom u ´Gospodarskom listu´. Suh i pregrijan zrak još su jedan razlog više za prehlade i druge zaraze gornjih dišnih putova. Kakva je strategija borbe protiv suhog zraka? Ima li uopće pomoći?

Vlaženje ide i iznutra i izvana, savjetuju stručnjaci. Mnogo tekućine od vode do čajeva nadoknadit će gubitak tekućine. A suhi zrak vlaži se najjednostavnije stavljanjem mokrih ručnika preko radijatora, sušenjem rublja ´iznutra´ umjesto ´izvana´. Dobro je i češće nakratko širom otvoriti prozore. Osim toga, postoje i tzv. ´ovlaživači zraka´ koji najbolje čiste i vlaže zrak. Ima ih i s aromatičnim dodacima pa uz centralno grijanje možete imati nešto kao aromaterapiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara