Cesaria Evora koncertom u Puli najavljuje "Istra etno jazz festival"

CESARIA EVORA, "bosonoga diva" sa Zelenortskih otoka, koncertom u pulskoj Areni 14. lipnja najavit će ovogodišnji Istraetnojazz festival, koji će se održati od 9. do 12. srpnja u Puli i Svetvinčentu.

Koncert Cesarie Evore prvi je događaj međunarodnog Istraetnojazz festivala, koji se u Istri održava četvrti put, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare organizatora, Udruge za promicanje kulture "Istrionika" iz Pule.

Cesaria Evora (otok Sao Vincente, 1941.) od barske je pjevačice postala jedna od najpoznatijih predstavnica "world glazbe". Svojim glasom, uglađenim i melankoličnim instrumentom, i stavom (nastupa bosih nogu) ona odašilje poruku solidarnosti sa ženama i djecom koja žive u teškim životnim uvjetima.

Drugi dio festivala počinje 9. srpnja u Povijesnom muzeju Istre u Puli, kada nastupaju slovensko-hrvatski jazz trio "Triad" i kvartet Michela Maciasa, virtuoznog harmonikaša iz Francuske.

Idući dan u pulskoj Areni nastupa "kraljica Roma" Esma Redžepova Teodosijevska iz Makedonije. Njezine su pjesme glazbeni izričaj ljubavi prema Makedoniji i romskim korijenima. Poznata je i po humanosti - usvojila je četrdeset i sedmero napuštene djece, te je ove godine predložena za Nobelovu nagradu za mir.


Grupa "Marusicrew", predvođena Darijom Marušićem, nastupa u Kaštelu u Svetvinčentu 11. srpnja, a izvodit će glazbu različitih tradicija istarskog poluotoka.

Istu večer sviraju i "Earth Wheel Sky Band", jedan od prvih projekata romskih glazbenika Vojvodine. Grupa je osnovana 1981., pod utjecajem jazza, rocka i romske narodne glazbe.

Posljednji dan festivala u Svetvinčentu nastupaju hrvatski kvartet "Baobab" (čija je glazba mješavina jazza, rocka, funkyja i narodne glazbe), talijanska grupa "Totarella" (s tradicionalnim repertoarom okružja Pollino u Italiji), te Gangbe Brass Band iz Benina (izvodi spoj jazza i tradicionalne beninske glazbe - voodoo ritmove i pjesme na lokalnim jezicima).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara