Chefovi iz Petrinje: Hrane zasad imamo, no nedostaje nam ovih stvari
KAKO bi pomogli ljudima pogođenim potresom, hrvatski chefovi od jučer popodne kuhaju u Petrinji. Mate Janković i ostatak ekipe organizirali su se u kratkom vremenu, otputovali u Petrinju, instalirali javnu kuhinju gdje pripremaju tople obroke za stanovnike Siska, Petrinje, Gline i drugih mjesta pogođenih potresom.
O situaciji i onome što im je potrebno pratitelje obavještavaju na društvenim mrežama.
U posljednjoj objavi istaknuli su da hrane imaju dovoljno te su naveli što im trenutačno nedostaje.
"Dragi naši! Trenutno je situacija takva da hrane ima i više nego dovoljno. Stoga vas sve molimo da zasad ne šaljete više hranu budući da nemamo adekvatnog prostora za skladištenje. Ovo će biti duga borba i sigurno će nam trebati vaša pomoć u narednim danima i mjesecima. Chef kuha doma radi na otvaranju nove lokacije za kuhanje u okolici Petrinje te vas molimo ukoliko imate za posuditi plinska kuhala (na boce), plinske grijače, prazne kanistre za vodu od 20 l na više, plinske boce, grijače za čaj, stolove, stolice, jednokratnu ambalažu (čaše, zdjelice, tanjure, salvete, jedaći pribor) da nam se javite na broj telefona 095 3822 293 ili na mail chefkuhadoma@gmail.com", istaknuli su na Facebook stranici Chef kuha doma.
Pozvali su volontere i sve chefove koji mogu doći i pomoći da im se jave.
"Isto tako molimo da nam se jave svi volonteri koji imaju prijevozna sredstva za dostavu hrane iz Zagreba do lokacije za kuhanje te od te lokacije do okolnih mjesta. Također molimo da nam se jave svi chefovi iz okolice Petrinje/Siska/Zagreba koji bi voljeli volontirati i odrađivati smjenski rad na našim lokacijama za kuhanje", stoji u objavi.
Također, Mate je na svojoj stranici zamolio sve koji doniraju namirnice da ih najprije sortiraju kako bi chefovi mogli lakše raditi.
"Ako donirate hranu za kuhinju volio bih vam dati nekoliko savjeta. Ljudi misle dobro i žele dobro, ali treba biti funkcionalan i precizan kada su u pitanju ovakve situacije. Jučer su nam ljudi u najboljoj namjeri donirali hranu, ali način na koji se to radi zna izazvati problem. U vrećici zna biti pola kilograma mljevenog, tri naranče, dva luka, češnjak. Kada imate stotine takvih vrećica sa nekoliko artikala zna biti noćna mora to sve sortirati i uskladištiti. Najbolje je ne svaštariti. Jedna donacija od 20 kg tjestenine ili 10 kg mljevenog mesa ili 20 kg pilećih krilaca, 50 kg krumpira, puno više znači za ovaj tip situacije. Puno je funkcionalnije i lakše za formiranje jelovnika za ljude", naveo je Mate.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati