Chryslerovi koncept za Detroit

Chryslerovi koncept za Detroit

DETROITSKI salon je prvi značajni događaj u idućoj godini. Za razliku od ostalih salona, u Detroitu glavnu riječ imaju koncepti, a Chrysler je prije nekoliko dana obznanio svoje novitete. Riječ je o čak devet svjetskih premijera i nekoliko novih koncepata, što je svojevrsni rekord u automobilskome svijetu.

Uz neke koncepte koje smo već imali prilike vidjeti u Tokiju, u Detroit stižu još dva atraktivna koncepta, Dodge Sling Shot i Jeep Rescue. Nažalost zasada su nam dostupne samo njihove skice, dok ćemo se za fotografije morati strpjeti još nekoliko tjedana.

Dodge Sling Shot koristi iskustvo Smartovih inženjera. Dvosjed je postavljen na platformu Smartovog Roadstera, a pokreće ga tri-cilindarski benzinac od 90 KS. Pomalo neobično za Dodge, koji je postao planetarno popularan po razmetljivom Viperu (8.3 V10, 505 KS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američku praćku moguće je voziti bez krova, koji se skida u nekoliko poteza. Vozilo je namijenjeno mlađoj publici, a s obzirom na mnoštvo dijelova srodnih s Smartom, modelu se smiješi serijska proizvodnja.
 
Dok se prašina oko Hummera još nije slegla, korporacija nam predstavlja novi Jeep.

Jeep Rescue ima samo jednu namjenu, a to nevjerojatna prohodnost. S obzirom da leži na run-flat gumama promjera čak 37 inča i da ispod poklopca radi Cumminsov turbo-dizelaš od 325 KS, to i nije baš tako nezamislivo. Međuosovinski razmak iznosi impresivnih 3124 mm, dok širina blago prelazi dva metra (2.032 mm). Stoga bi bilo licemjerno vozilo uspoređivati vozilo s aktualnim Wranglerom, koji je nekoliko brojeva manji.

Veliki Jeep, ukoliko krene u serijsku proizvodnju, bi mogao konkurirati zasad nedodirljivom Hummeru H2.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara