Članovi HDZ-a godinama izvode Tuđmanova djela, ali birači ih se ne mogu zasititi

Članovi HDZ-a godinama izvode Tuđmanova djela, ali birači ih se ne mogu zasititi
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/EPA

NOVOGODIŠNJI koncert Bečke filharmonije zanemariva je majstorija u usporedbi s Dugogodišnjim koncertom Hadezeova sastava. O Novogodišnjem koncertu sve informacije možete pronaći na Wikipediji, no informacija o dugogodišnjem sviranju HDZ-a  gotovo da i nema, pa je ovaj tekst namijenjen onima koji žele znati više.

Članovi HDZ-a već dugi niz godina izvode poznata djela Franje Tuđmana, a povremeno se na programu nađu i (ne)djela drugih skladatelja, najčešće Pavelića. Prednost se daje mračnim, odnosno crnim notama, a marševi, crkveni napjevi i zvuk oružja omiljene su teme HDZ-a. 

Ukupno trajanje programa, s nepravomoćnim pauzama, je oko tridesetak godina. U drugom dijelu programa HDZ-u se pridružuju razne udruge koje plešu kako HDZ svira.

Službeni program uvijek prate bisevi jer se birači ne mogu zasititi Hadezea - prvi bis je izazvala pretvorba iako je predsjednik prije izvođenja iste publici i gledateljima TV-prijenosa spomenuo naziv nedjela koje slijedi. Drugi bis je zaslužilo čuveno raseljavanje stanovništva koje je živjelo Na lijepom plavom Dunavu. Publika drugi bis redovito poprati zvižducima i protestima nakon čega se premijer obraća nazočnima u Saboru i gledateljima širom države da bi u Novoj godini svim Hrvatima poželio sebe.  HDZ-ov koncert završava svima dobro znanom izvedbom "Zovi, samo zovi.." tijekom koje se predsjednica u pravom trenutku okreće i "dirigira" publici koja se po naređenju rado odaziva aplauzom.

Koncert spomenutih virtuoza je, pored godišnjeg festivala "Lijepom našom", vjerojatno najzamorniji prijenos u Hrvatskoj i dosad ga izbjegava gledati više od 200.000 ljudi u svim županijama. Kvaliteta i sinkroniziranost majstora svirača je neupitna, a disharmoničnost se prevenira izbacivanjem raštimanog člana iz sastava.

Mnogi ljubitelji desničarske politike imaju veliku želju makar jednom u životu prisustvovati okupljanju HDZ-a. Iako cijeli program znaju napamet, svatko želi biti dijelom spektakla koji počinje 1 siječnja i traje do 31.12. Da bi povećali svoje šanse, važno se prijaviti u zbor HDZ mladeži. Nije važan trenutak prijavljivanja, važno je imati novac jer s novcem dolazi i šansa.

Džepove Hadezeovih hlača ukrašavaju raskošne financijske povlastice zahvaljujući porezima i prirezima koji od 1990. godine tradicionalno rastu. Iako koncert HDZ-a ima svoje korijene u najtamnijim vremenima hrvatske povijesti, rejting im raste iz godine u godinu, odnoseći sreću i radost milijunima Hrvata. Nadamo se da ćemo spomenuti sastav ove godine ispratiti s pozornice uz vedre taktove "Remetinečkoga marša".

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara