Čokolada je dobra čak i protiv kašlja

Čokolada je dobra čak i protiv kašlja
SASTOJAK čokolade mogao bi biti bolji lijek protiv kašlja od tradicionalnih lijekova, pokazala je nova studija.

I ne samo to, britanski istraživači pokazali su da sastojak kakaa nema nuspojave koje uzrokuju uobičajeni lijekovi protiv upornoga kašlja, piše New Scientist.

"Kašalj koji često traje još tjednima nakon virusne infekcije teško je liječiti, posebno zato što se zbog nuspojava ne mogu davati velike doze lijekova baziranih na opijatima", rekao je Peter Barnes, profesor torakalne medicine pri Imperial Collegeu u Londonu, koji je predvodio studiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barnes i njegovi kolege davali su ispitanicima tablete s teobrominom (sastojkom kakaa), kodeinom (supresorom kašlja s kojim se uspoređuju drugi lijekovi) ili placebo.

Ispitanici su zatim morali udisati plin koji uzrokuje kašalj i koji se koristi kao pokazatelj djelotvornosti lijeka protiv kašlja. Osobe koje su dobile teobromin trebale su gotovo trećinu više plina da bi počele kašljati od onih koje su uzele kodein.

Ipak, znanstvenici upozoravaju da bi pacijenti ipak morali porazgovarati s liječnikom prije nego što počnu liječiti kašalj čokoladom, koliko god to bilo privlačno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara