Čokolada vam može smanjiti krvni pritisak

Čokolada nije samo ukusna poslastica već vam može i smanjiti krvni pritisak, pokazali su rezultati jednog istraživanja.

Studija, koju je objavila udruga American Heart Association, pokazala je da sastojci čokolade poznati kao flavonoidi mogu pomoći krvnim stanicama da lakše obavljaju svoj posao, te možda i umanjiti rizik od srčanih bolesti.

"Ranija istraživanja pokazala su da hrana bogata flavonoidima - poput voća, povrća, čaja, crnog vina i čokolade - pomaže kod kardiovaskularnih rizika", rekao je voditelj studije Jeffrey Blumberg sa Sveučilišta Tufts u Bostonu.

"Ali u ovoj studiji se u kliničkim pokusima pokušavao utvrditi utjecaj čokolade na snižavanje krvnog pritiska kod ljudi s hipertenzijom", dodao je Blumberg.

"Ipak, ne radi se o tome da možemo preporučiti: Jedite više čokolade!. Studija samo sugerira da flavonoidi iz kakaa poboljšavaju vaskularne funkcije", rekao je Blumberg.

Na temelju dosadašnjih istraživanja znanstvenici još uvijek ne mogu dati konkretne preporuke glede prehrambenih vrijednosti čokolade, a nutricionisti upozoravaju da treba biti oprezan pri prevelikoj konzumaciji čokolade budući da je ta namirnica bogata mastima, šečerom i kalorijama.

(Hina) xdv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara