Da su snimljeni danas, ovi filmovi ne bi trajali ni pet minuta

Da su snimljeni danas, ovi filmovi ne bi trajali ni pet minuta

Foto: Press

JESTE li ikad gledali neki stariji film i pomislili "da je ovo snimljeno danas, film bi trajao pet minuta"?

Bez brige, niste usamljeni. Internet je prepun vaših istomišljenika koji znaju da bi postojanje mobitela upropastilo velik dio starijih filmova snimljenih prije moderne tehnologije koju danas uzimamo zdravo za gotovo.

Ovo su samo neki od njih.

Psycho (1960)

Nema šanse da biste u 2017. ušli u motel koji na TripAdvisoru nema ni jednu ili gomilu negativnih recenzija. "Motel drži jezivi ljigavac", "djeluje kao psihopat", "svađa se s mamom koju nitko nije vidio", "mjesto je totalna rupa" ili "vlasnik me zaklao pod tušem", bili bi samo neki od osvrta.

The Terminator (1984)

Kao prvo, činjenica da napredni sustav koji je pokorio čovječanstvo (Skynet) ima tehnologiju u prošlost poslati kiborga, ali ne i opskrbiti ga točnom adresom i fotografijom Sare Connor, jedan je od većih filmskih failova. No, zanemarimo li taj sitan detalj, da je Terminator stigao po nju u današnje vrijeme, jednostavno bi je proguglao i stvar bi bila riješena. Imao bi pametni telefon i ne bi bilo potrebe za telefonskim imenikom.  

Sixteen Candles (1984)

Nema šanse da bi baš svi zaboravili Samanthin rođendan i upropastili joj dan. Postoji Facebook i čestitali bi joj svi, od frendova do ljudi koji vjerojatno ni ne poznaje.

Home Alone (1990)

Točno dva SMS-a skratila bi ovaj film na prvih petnaestak minuta. On bi se javio roditeljima ili oni njemu i to bi bilo to. Kevin bi znao da njegovi roditelji nisu nestali i da se ne može ponašati kao psihopatski divljak, a mi bismo za Božić gledali Bena-Hura.

Mrs. Doubtfire (1993)

Možete biti sigurni da bi brižna majka proguglala gospođu Doubtfire i shvatila da je sve što joj je rekla na razgovoru za posao kompletna laž.

The Usual Suspects (1995)

U redu, ovaj film bi vjerojatno mogao biti snimljen, ali kraj bi bio potpuno drukčiji jer Verbal Kint uspijeva se izvući zahvaljujući iritantno sporom faksu koji prekasno otkriva da je upravo on Kayser Soze (sori na spoileru, ali prošle su 22 godine). Netko bi poslao fotku na WhatsApp ili email i nikada ne bi napustio policijsku stanicu.

Before Sunrise (1995)

Jedan od najboljih romantičnih filmova svih vremena imao bi savršen prvi dio, ali nastavci se jednostavno ne bi dogodili da je postojao Facebook. Naime, na kraju prvog dijela, Jesse i Celine dogovore se da će se na istom mjestu naći za šest mjeseci, ali to se ne dogodi jer Celine mora na bakin sprovod pa se sretnu tek devet godina kasnije. Da je Facebook prisutan, bili bi konstantno u kontaktu i trilogija bi bila mrtva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jingle All the Way (1996)

Suluda utrka za igračkom? Zašto? Postoji Amazon i igračka bi stigla na adresu bez previše drame. Bilo bi to kraće i svijet bi ostao uskraćen za ovaj božićni užas.

Romeo + Juliet (1996)

Par poruka i stvar bi bila riješena. Julija bi Romeu poslala poruku da će lažirati svoju smrt, sve bi bolje isplanirali i film bi imao sretan kraj. Osim ako joj starci ne bi uzeli mobitel. 

The Parent Trap (1998)

Da je film snimljen danas, Annie i Hallie uz pomoć Facebooka brzo bi pronašle svoje nestale roditelje i otkrile da su blizanke.

You've Got Mail (1998)

Teško je povjerovati da bi komunikacija između Kathleen i Joea u današnje vrijeme trajala toliko dugo bez fotki. Znate li kakvi vas sve luđaci vrebaju na netu? Malo Skypea ili FaceTimea potpuno bi uništila ovaj film jer brzo bi shvatili da su jedno drugom konkurencija.

Fight Club (1999)

Za početak, svi bi puno lakše kršili prvo pravilo "Kluba boraca" jer nema šanse da netko od članova ne bi objavio nešto na Fejsu. S druge strane, možemo biti sigurni da bi se ove ilegalne borbe snimale mobitelom i da bi u moru selfija koje bi svi mahnito snimali, glavni lik u jednom trenutku shvatio da se nateže sam sa sobom.

Memento (2000)

Sve gluposti koje Leonard Shelby radi u filmu bile bi suvišne. Doslovno sve bi mogao spremiti na svoj telefona, a ako bi telefon izgubio, postoji iCloud. Ili Facebook na kojem bi mogao objaviti svoju priču. Sve polaroide bi pospremio na Instagram. Uglavnom, puno lakše od tetovaža. Na kraju krajeva, mogao bi provjeriti poruke i pronaći onu u kojoj mu Teddy otkriva da je sam ubio svoju ženu.

One Hour Photo (2002)

Sam naslov filam dovoljno govori o tome da danas nema šanse da bi bio snimljen. Čekati fotografije sat vremena? Zašto? Lik kojeg glumi Robin Williams ne bi imao ni posao jer tko danas uopće razvija fotografije?

Phone Booth (2002)

Colin Farrell sa svojom ljubavnicom komunicira koristeći telefonsku govornicu. Telefonsku govornicu? Kad ste posljednji puta koristili ili uopće vidjeli da netko koristi telefonsku govornicu? A budući da bi ju vjerojatno kontaktirao mobitelom ili u ekstremnoj situaciji, s tajnog profila ili s rezervnog mobitela, film ne bi imalo smisla snimati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara