Danas proglašenje nominacija za Oscara: Favoriti bivši supružnici Cameron i Bigelow

Danas proglašenje nominacija za Oscara: Favoriti bivši supružnici Cameron i Bigelow

Tekst: N.Š.
Foto: JLP

UTRKA za zlatne kipiće danas službeno počinje objavom nominacija za najprestižniju filmsku nagradu. Imena natjecatelja i filmova koji su ušli u utrku za Akademijinu nagradu pročitat će: Anne Hathaway i Tom Sherak pred stotinama novinara u Samuel Goldwyn Theateru na Beverly Hillsu.

Film o ratu u Iraku postao senzacija godine

Najviše se nominacija očekuje za film "Avatar", ali predviđa se da će i "Up In The Air" te "The Hurt Locker" također dobiti pristojan broj nominacija. Smatra se da će gotovo sigurno jedan od ta tri filma biti proglašen najboljim na završnoj svečanosti. U kategoriji najboljih redatelja očekuju se imena bivših supružnika, Jamesa Camerona i Kathryn Bigelow koja je režirala "The Hurt Locker". Mediji se već naveliko "bruse" na suparništvo nekadašnjeg redateljskog bračnog para, a njihov okršaj zovu "sukobom Davida i Golijata". Kritika se otvoreno divi niskobudžetnom filmu "The Hurt Locker" koji govori o ratu u Iraku, a već je osvojio niz nagrada čime je postao senzacija godine. U subotu je autorica dobila prestižnu nagradu Udruženja američkih redatelja te je postala prva žena u povijesti koja ju je osvojila. Film je stajao 15 milijuna dolara, no nije niti zaradio mnogo, tek jedan milijun više. No, to bi se moglo promijeniti ukoliko bude nominiran i osvoji pokoji kipić.

Protiv skupih filmova u doba recesije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, megalomanski projekt Kathryinog bivšeg muža, Jamesa Camerona, koštao je oko pola milijarde dolara i još uvijek zarađuje milijune diljem svijeta. Raskošni efekti, popularni glumci i sladunjava ljubavna priča u potpunoj su suprotnosti s pričom o američkom vojnom timu za bombe u Iraku koji je progovorio o kontroverznoj političkoj temi. "The Hurt Locker" je favorit. Nema mnogo dvojbe oko toga. Postoji konsenzus unutar industrije, što je čudno jer je to film bez zvijezda koji nije zaradio mnogo. "U doba recesije glasači se radije okreću financijski propalom filmu, nego najuspješnijem ostvarenju ikad napravljenom", rekao je kritičar Tom O'Neil iz The Los Angeles Timesa.

"Up In The Air" bi mogao imati nekoliko glumačkih nominacija

Za nominacije u kategoriji najboljih glumaca očekuju se imena poput Jeff Bridgesa za "Crazy Heart", Georgea Clooneya za "Up In The Air" i Colina Firtha koji je glumio u "A Single Man". Sandra Bullock s ulogom u filmu "The Blind Side", Gabourney Sidibe iz "Precious" i Meryl Streep iz "Julie & Julia" vjerojatno će se boriti za titulu najbolje glumice. Za najbolju sporednu glumicu nominaciju bi mogle dobiti Clooneyeve kolegice iz filma Anna Kendrick i Vera Farmiga te Helen Mirren i Cary Mulligan. U kategoriji najboljeg sporednog glumca svi očekuju prvenstveno Christopha Waltza iz "Nemilosrdnih gadova" za kojeg se kaže daje ostvario jednu od najboljih sporednih uloga u povijesti filma, a to je već potvrdio i osvojenim Zlatnim globusom.

Proširena kategorija za najbolji film

Ove će godine biti dvostruko više nominiranih u kategoriji najboljeg filma, čime Akademija želi povećati gledanost dodjele, jer svi dobro znaju da se najviše čeka proglašenje pobjednika u toj kategoriji koja je na kraju večeri. Stoga se očekuje nešto raznolikiji popis nominiranih filmova. Od naslova znanstvene fantastike, "District 9" i "Zvjezdanih staza", uz naravno nezaobilaznog "Avatara". Neki čak očekuju i nominaciju Pixarovog crtića "Up" u ovoj kategoriji, a favoriti su i "Precious" te "Nemilosrdni gadovi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara