David Bowie na dvostrukoj CD/DVD kompilaciji

ULOGA Davida Bowiea u rock n roll povijesti je jedinstvena. Uspješno kombinirajući populističke i artističke elemente glazbe, ali i scenskog nastupa, te poigravajući se svojim imidžom kroz gotovo svaki dio karijere, Bowie je od samih početaka vrlo jasno artikulirao svoje trenutno stanje svijesti kroz vlastitu umjetnost.

Kada bismo krenuli nabrajati sve bendove i izvođače kojima je bio uzor teško, da bi sve stalo na ovu stranicu. Recimo samo da se lepeza Bowiejevog utjecaja sada već širi kroz više od tri desetljeća, a s pojavom novih rock snaga na sceni i danas je iznimno aktualna.

Dvostruka CD/DVD kronologija Best of Bowie krunski je dokaz ovim tvrdnjama, pa ako tako želite i abeceda za svakog rockera koji drži do sebe. Sam je Bowie odavno postao predmet ozbiljnih analiza kao jedan od rijetkih pop idola koji su postali ikone popularne kulture, pa i ovakav pristup njegovim djelima ne zvuči čudno.

Kronološki, kroz 39 pjesama na ovom albumu, iz pjesme u pjesmu, imamo priliku ponoviti gradivo i uvjeriti se još jednom u superiornost Bowiejevog glazbenog genija.

Bilo da se radi o Space Oddity i The Man Who Sold The World ili Starman i Ziggy Stardust iz kritičarima omiljenog dijela njegove karijere ili Lets Dance, China Girl i Blue Jean iz komercijalno najuspješnijeg perioda, pa konačno do eksperimenata kroz Jump They Say, Little Wonder ili do, odnedavno iznimno aktualne, Im Affraid Of Americans i posljednjeg singla Slow Burn, Bowieu jednostavno moramo skinuti kapu.

Stoga je upravo Best Of Bowie obavezno gradivo za sve bowiefile, ali i one koji su se do sada provlačili bez barem jednog od njegovih albuma u vlastitoj fonoteci. Nakon izlaska ovog albuma, dobre isprike za to više nema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara