Debitantsko izdanje Oasisa Britancima je najbolji album svih vremena

Album "Definitely Maybe" grupe Oasis proglašen je najboljim albumom svih vremena, a u anketi je sudjelovalo oko 40 tisuća Britanaca, pa se ovaj izbor smatra prilično relevantnim. Debitantski album jedne od najpopularnijih britanskih grupa objavljen je 1994. godine, a iznjedrio je brojne hitove, poput "Live Forever" i "Supersonic".

O njemu se svojedobno pisalo kao o najskupljem debitantskom albumu ikad (navodno je koštao 85 tisuća funti), ali to se, očito, itekako isplatilo.

Drugi na listi najboljih je "Sgt. Peppers's Lonely Hearts Club Band" legendarnih Beatlesa, a slijedi ga još jedan njihov album, "Revolver". Na četvrtom mjestu je grupa Radiohead i njihov album "OK Computer", a Oasis se nalaze i na petom mjestu, s albumom "(What's The Story) Morning Glory".

Zanimljivo je da su među dvadeset najboljih albuma po izboru britanskih slušatelja samo dva nosača zvuka snimljenih u posljednjih pet godina te dva albuma američkih izvođača, grupa Nirvana i the Strokes. BBC to tumači vrlo jednostavnim razlozima - Britanci općenito i dalje ne podnose Amerikance, a kreativnost i originalnost sve je rjeđa pojava u glazbenom biznisu, pa novi albumi slušateljima ne ostaju u sjećanju.

Britanska službena top lista albuma ovom anketom obilježava 50 godina postojanja, a u tom je periodu postala jedini mjerodavni pokazatelj uspješnosti izvođača, jer pomno bilježi svaki prodani primjerak svih albuma dostupnih u Velikoj Britaniji.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara