Denzel Washington briljirao na dodjeli nagrada udruge NAACP

DENZEL WASHINGTON potpuno je dominirao 34. dodjelom nagrada Američke udruge za promicanje prava obojenih osoba (NAACP), osvojivši prve tri nagrade u subotu u Los Angelesu.

Washington je osvojio kipiće za najboljeg glumca, za ulogu očajnog oca u filmu ´John Q´, za najbolju sporednu ulogu i za najbolji film.

Nagrada za sporednu ulogu dodijeljena mu je za ulogu psihijatra u američkoj mornarici u filmu ´Antwone Fisher´, koji je nagrađen i kao najbolji film, a Washington je zaslužan za njegovu režiju i produkciju.

Film ´Brown Sugar´ prikupio je čak osam nominacija, no ostao bez ijedne nagrade. Niti kontroverzni film ´Barbershop´, čija su preispitivanja ikona ljudskih prava, Rose Parks i Martina Luthera Kinga, uzbunila neke skupine američkih crnaca, nije osvojio nagradu za nijednu od šest nominacija. Parks je najavila da neće prisustvovati svečanosti dodjele nagrada, jer film ismijava njezinu poznatu vožnju autobusom.

Washington, koji je prošle godine osvojio Oscara za najbolju glavnu ulogu kao prvi crni glumac nakon Sidney Poitiera 1963., i Halle Berry, prva crna dobitnica Oscara za glavnu ulogu uopće, primili su ovacije publike kad su se pojavili da redatelja Spikea Leeja uvedu u Hall of Fame NAACP-a.

Lee, čijih 16 filmova uključuje ´Učini pravu stvar´ i ´Malcolm X´, zahvalio je majci što ga je ´vukla u kina i na brodvejske predstave´ i 96-godišnjoj baki, koja ga je podupirala u studiju filma i financirala njegov prvi film.

Berry je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu za ulogu zavodljive tajne agentice Jinx u filmu o Jamesu Bondu ´Umri drugi dan´. Angela Bassett odnijela je dvije nagrade za najbolju glumicu, za film ´Sunshine State´ i za televizijski film ´The Rosa Parks Story´. U filmskoj kategoriji bile su nominirane Jennifer Lopez za ulogu u ´Dogodilo se na Manhattanu´, Thandie Newton za film ´The Truth About Charlie´, Vivica A. Fox u filmu ´Juwanna Man´, te Sanaa

Lathan koja je glumila u ´Brown Sugar´.

Teniske zvijezde, sestre Venus i Serena Williams primile su nagradu Predsjednika udruge za sportska dostignuća, pridruživši se ranijim dobitnicima nagrade, predsjedniku Billu Clintonu i američkoj savjetnici za sigurnost Condoleezi Rice.

Glumac iz ´Smrtonosnog oružja´ Danny Glover dobio je nagradu za svoj rad u promicanju međunarodnih ljudskih prava i ukidanja smrtne kazne.

Preuzimajući nagradu, Glover je pozvao publiku da ´ispituje, suprotstavi se, kaže istinu kad se poziv na rodoljublje i nacionalizam koriste kao represivna sredstva´.

Glover je bio jedan od nekoliko glumaca koji su iskoristili priliku da iskažu svoje suprotstavljanje prijetećem ratu SAD-a protiv Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara