Denzel Washington proglašen estradnim umjetnikom godine

AMERIČKI tjednik ´Entertainment Weekly´ proglasio je Denzela Washingtona najboljim estradnim umjetnikom u 2002., čime je okrunjena iznimno uspješna godina tog američkog glumca.

´Denzel je ove godine dosegao vrhunce svoje karijere, u umjetničkom, komercijalnom i poslovnom smislu´, napisao je novinar Dave Karger u članku o Washingtonu.

Karger je ustvrdio da to nije samo zato što je Washington dobio Oscara i svojim filmovima zaradio puno na kinoblagajnama već zato što je režirao svoj prvi film, dramu ´Antwone Fisher´, koja će se 19. prosinca premijerno prikazati u New Yorku.

´Ne samo da je režirao svoj prvi film, već je režirao fantastičan film... Ne samo da je uopće uspio snimiti film, već je to napravio savršeno´, dodao je Karger.

Na top-listi najboljih glumaca iza Washingtona su redom Tobey Maguire (´Spider-Man´), Osbourneovi, Nia Vardalos (´Moje grčko vjenčanje´) te Simon Cowell i Kelly Clarkson iz američke televizijske hit-serije ´American Idol´.

Washington je u ožujku osvojio Oscara za ulogu korumpiranog policajca u filmu ´Dan obuke´ (uz Sidneyja Poitiera jedini crnac koji je dobio tu uglednu filmsku nagradu). To mu je drugi Oscar (prvi je dobio 1990. za film ´Glory´).

U to vrijeme komercijalni uspjeh doživljavao je njegov film ´John Q´ u kojem glumi oca zabarikadirana u bolnici ne bi li liječnici pomogli njegovome bolesnom sinu.

Washington je zaradio i prvih 20 milijuna dolara, za triler ´Out of Time´, čime je upisan na listu najskupljih holivudskih glumaca.

Impresivni popis uspjeha Washington nastavlja redateljskim prvijencem, niskoproračunskom dramom ´Antwone Fisher´, o mladiću koji traži obitelj koja ga je napustila. O tom se filmu nagađa kao o mogućem oskarovcu.

Samog Washingtona kao da nije briga za Oscara. ´Moja se supruga brine oko toga jer je pravi filmski fanatik´, kaže 48-godišnji glumac objašnjavajući kako uopće ne glasuje za tu godišnju nagradu iako je član Akademije.

U razgovoru za časopis prisjetio se tijeka 20-godišnje karijere koja je počela ulogom u TV seriji ´St. Elsewhere´.

´Razmišljao sam o prošlosti i pomislio - pa bilo je to jedno jako zanimljivo dvadesetogodišnje razdbolje´, rekao je on.

Idoli za redateljski posao, koji smatra novim poglavljem karijere, Washingtonu su Clint Eastwood i Warren Beatty, koji su počeli kao glumci, a sve više režiraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara