Deset pjesama koje ne govore o onome o čemu mislite da govore

Deset pjesama koje ne govore o onome o čemu mislite da govore
Foto: Press

ČULI smo ih bezbroj puta i tekstove znamo napamet. Zapravo, čuli smo ih toliko puta da ih više uopće ni ne slušamo. Samo pjevušimo i brijemo po svojem. 

O nekim pjesmama pak uopće ni ne razmišljamo. Glazba je dobra, refren je zarazan i to nam je dovoljno. No, dobro je znati o čemu STVARNO govore neki od ovih hitova. 

The Beatles - Ticket to Ride

Možda ste ovo pjevušili misleći da pjesma govori o djevojci koja bježi od dečka (a to bi se iz teksta dalo i zaključiti), no, ako je vjerovati Johnu Lennonu koji je pjesmu i napisao, karta iz teksta odnosi se na zdravstvenu kartu koji su svojevremeno nosile hamburške prostitutke kako bi dokazale da nemaju spolnu bolest. Doduše, to je malo teže izvući iz ovog teksta, ali, u redu, vjerovat ćemo Lennonu. 

U2 - One

Ekipa pjesmu U2-a masovno doživljava kao ljubavnu i mnogi je fanovi rado izvode na svojim vjenčanjima. No, Bono je jasno dao do znanja da fanovi očito nisu shvatili o čemu je riječ. Jednom je prilikom izjavio: "Jeste li vi ludi? Pa to je pjesma o prekidu."

David Bowie - Heroes

Svi su uvjereni da pjesma govori o herojima, a izvodili su je čak i u čast onih koji su prvi izašli pomoći unesrećenima nakon napada na Blizance. Međutim, pjesma zapravo govori o prevari. Bowie u tekstu spominje dvoje koje se ljube pred Berlinskim zidom, ali ne zna se o kome je riječ. Jedan od njih je njegov producent Tony Visconti, a druga "heroina" je njegova ljubavnica s kojom je aktivno varao ženu. Bowie nije otkrio o kome je riječ sve dok se Visconti nije razveo.  

Chic - Le Freak

Nije da itko traži dublji smisao u disco hitovima, ali ovaj ima priču. Naime, sve je rezultat frustracije Nilea Rodgersa i članova benda Chick koje izbacivač kluba Studio 54 nije pustio na koncert Grace Jones (ona barem tvrdi da se radilo o njezinom koncertu). Frustrirani članovi benda vratili su se u svoju sobu i brzo napisali "Fuck Off", ali budući da je zvučala stvarno dobro, odlučili su malo uljepšati tekst. Ipak, pjesma i dalje govori o toj večeri.  

The Boomtown Rats - I Don't Like Mondays

Idući put kada pustite ovu pjesmu zato što se baš jako ne volite vraćati na posao u ponedjeljak, sjetite se da se radi o odgovoru koji je dala 16-godišnja Brenda Ann Spencer koja je pošandrcala i započela pucati po svima koji su joj se našli na putu u školi Grover Cleveland. Ranila je osmero djece i ubila dvoje odraslih, a kada su je pitali zašto je to učinila, odgovorila je: "Ne volim ponedjeljke."

The Muppets - Mahna Mahna

Pjesma je super i malo je onih koji je ne vežu za Muppete. Jedini problem? Pjesma nije njihova. Prvi se put pojavila u talijanskom porniću "Sweden: Heaven and Hell". Autor soundtracka Piero Umiliani je na brzinu napisao glazbu, a tekst je rezultat njegovog nemara. Ipak, postala je umjereni hit u Americi, a čuo ju je i mladi lutkar Jim Henson. 

Bonnie Tyler - Total Eclipse of the Heart

Možda zvuči kao da govori o besmrtnoj ljubavi, ali možda vam nije jasno koliko je ta ljubav besmrtna. Naime, pjesma govori o vampirima. 

"Napisao sam pjesmu u želji da snimim vampirsku ljubavnu pjesmu. Prvi naziv je bio Zaljubljeni vampiri jer sam radio na mjuziklu Nosferatu. Poslušate li stihove, čut ćete da su vampirski. Dosta je mračna i govori o ljubavi u mraku", objasnio je autor Jim Steinman. 

The Rolling Stones - Brown Sugar

Nije o šećeru, nije o ljubavi prema crnkinjama, a nije ni o heroinu. Radi se o pjesmi koja opisuje bijele vlasnike plantaža koji su silovali afričke robinje. Dovoljno je baciti pogled na tekst i bit će vam jasno. 

Harry Styles - Sign of the Times

Iz teksta bi se moglo izvući koješta. Možda je o ljubavi, možda je o ubijanju onih koje volite, možda je o smrtonosnoj ljubavi u prenesenom značenju, možda je gay himna, možda politički protest, a možda je pjesma o trenutku. 

Nije ništa od toga. Pjesma govori o mrtvim majkama. 

Styles kaže da tekst govori o ženi koja je nedavno rodila i uskoro će umrijeti zbog komplikacija tijekom poroda. Stihovi su zapravo riječi koje govori svojoj bebi prije nego umre. Harry tvrdi da je pjesma zapravo pozitivna i da unatoč poteškoćama moramo biti hrabri, prestati plakati i sve će biti u redu. Mi bismo dodali, bit će u redu za sve osim za umiruću majku. 

Outkast - Hey Ya

Iako su je uništili neprestanim puštanjem, "Hey Ya" je zapravo vrhunski napisana pjesma (što i nije čudo jer Andre 3000 je genijalac i jedan od uvjerljivo najboljih tekstopisaca u hip-hopu). Uglavnom, radi se o vezi koja se raspada, a to možete zaključiti i po stihovima: "If what they say is 'Nothing is forever' what makes love the exception?"

Istina, sve je jako veselo, a ni iz spota se ne bi dalo naslutiti da pjesma ima bilo kakve veze s ljubavlju. No, činjenica je da je sve tako jer svima nam je promakla tuga ispod ove pjesme, a na to se osvrće i Andre koji na kraju kaže: "Y'all don't want to hear me, you just want to dance."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara