Desetogodišnji Hrvat vodi Australiju u vrh svjetskog tenisa

IAKO Bernard Tomić, dječak hrvatskog podrijetla s prebivalištem u Australiji, ima tek deset godina, u razvoj njegovog teniskog talenta uloženo je više od 80,000 dolara, a sam Bernard o sebi kaže: "Želim biti svjetski broj 1".

"Želim biti najbolji tenisač na svijetu, želim za pet godina igrati na Australian Openu" - samouvjereno je za list Sunday Morning Herald izjavio Bernard, aktualni teniski prvak Australije za mlađe od 12 godina.

Sa samo deset godina Bernard ima menadžera, osobnog trenera, psihologa, te, baš kao i drugi vrhunski tenisači, vlastite sponzore koji su zasad u njega uložili više od 80,000 američkih dolara.

Mladi tenisač trenira dva sata dnevno, a u isto vrijeme pohađa osnovnu školu u gradu Gold Coast.

"Kad budem stariji, želim srce Lleytona Hewitta, igru Andrea Agassija i servis Gorana Ivaniševića ili Petea Samprasa." - kaže Bernard.

Omiljeni Bernardov tenisač je Andre Agassi, a Eminem mu je omiljeni glazbenik, zajedno sa Shaggyem i Christinom Aguilerom.

Kako piše Sunday Morning Herald, Bernard sa svojim 149 cm visine igra bolje od tenisača i po četiri godine starijih od njega, iako se tenisom bavi samo tri godine.

Slijedeće godine Bernard misli otići u SAD, gdje želi osvojiti naslov najboljeg tenisača na svijetu u kategoriji mlađih od 12 godina. Ta bi pobjeda za Bernarda gotovo sigurno značila da pred njim stoji pohod na sam vrh svjetskog tenisa.

Njegov glavni rival u Australiji je Ben Mitchell, dječak koji je, po procjeni bivšeg Hewittovog trenera Petera Smitha, bolji igrač od Hewitta u istoj dobi. Iako su igrali nekoliko puta, Mitchell nikad nije pobijedio Tomića.

Njegov menadžer Austin Robertson, o Bernardu kaže: "On je budućnost tenisa u ovoj zemlji. Naravno, on ima samo deset godina i puno toga se može dogoditi od sada pa do vremena kada će biti sposoban za velike rezultate, ali on je sigurno najbolji mladi talent kojeg sam ikad vidio, i to ne samo u tenisu."

"Uopće ne sumnjam da je Bernard čudo od djeteta" - dodao je Robertson.

Isto je mislio i dječakov otac John, još dok je Bernard bio trogodišnjak u Hrvatskoj.

"Dali smo mu reket za stolni tenis i lopticu kad je imao tri godine. Nismo mogli vjerovati što je sve izvodio s njima." - kaže Bernardov otac, pa dodaje: "Moji prijatelji su ga gledali i uvjeravali me kako će Bernard biti svjetski šampion u stolnom tenisu."

Obitelj Tomić doselila su u Australiju 1996. godine, i to nakon nekoliko godina provedenih u Njemačkoj, gdje su otišli kad je u Hrvatskoj počeo rat.

Bernardov otac, John, je u Hrvatskoj prije rata vodio import-eksport tvrtku, a po doseljenju u Australiju neko vrijeme vozio je taksi. Adi, Johnova supruga i Bernardova majka studira na biomedicinskom fakultetu u gradu Gold Coast u australskoj pokrajini Queensland, gdje obitelj Tomić i živi.

Čini se da je umješnost s loptom u genima Bernarda Tomića, naime njegov otac je nogometaš koji je po dolasku u Gold Coast trenirao lokalni nogometni tim imena "Carrera Croatia", a majka Adi bila je uspješna igračica rukometa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara