Diijete siromašne ugljikohidratima su besmislene

Diijete siromašne ugljikohidratima su besmislene
KONCEPT dijeta siromašnih ugljikohidratima, kao što je primjerice popularna Atkinsova dijeta, čini se više ne prolazi.

Osobe koje pate od prekomjerne težine doduše mršave, ali ne zbog smanjenog unosa ugljikohidrata, objavili su američki znanstvenici u časopisu "Journal of the American Medical Association".

Razlog gubitka težine jednostavno je smanjen unos kalorija.

Skupina znanstvenika sa sveučilišta Stanford predvođena Denom Bravatom ispitala je znanstvenu osnovu dijeta siromašnih ugljikohidratima.

Samozvani stručnjaci za prehranu preporučuju smanjenje udjela ugljikohidrata u odnosu na masti i bjelančevine kako bi se potaknulo izgaranje masnoća. Taj koncept nije znanstveno opravdan, otkrili su znanstvenici na temelju analize svih raspoloživih studija objavljenih između 1966. i 2003. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno 107 studija potvrđuje nedostatak tih dokaza: ni u jednoj od njih prosječna starosna dob ne prelazi 53 godine. Neke nemaju kontrolnu skupinu ili su pak dobrovoljci koji su bili na dijeti praćeni kroz prekratko razdoblje. Tijekom tog razdoblja znanstvenici nisu mogli uočiti da su dijete siromašne ugljikohidratima štetne za zdravlje. No, na temelju tih podataka, taj se zaključak dugoročno nije mogao izvesti, upozorila je Bravata.

Iz svih studija izveden je jednostavan koncept za uspješnu dijetu koji glasi: dugoročno smanjiti unos kalorija, poručila je Bravata.

Nove studije morale bi objasniti ulogu športa kod dijeta, kao i djelovanje dijeta siromašnih ugljikohidratima na starije ljude.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara