Diva koja je zauvijek obilježila hrvatsku glumačku scenu: Ena bi danas proslavila 56. rođendan

Diva koja je zauvijek obilježila hrvatsku glumačku scenu: Ena bi danas proslavila 56. rođendan

Screenshot: YouTube

JEDNA od najslavnijih hrvatskih glumica Ena Begović danas bi proslavila 56. rođendan. Rođena je 8. srpnja 1960. godine, a odrasla je u Trpnju na Pelješcu s mlađom sestrom Mijom Begović, također glumicom.

Karijeru je započela s 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika", a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je u filmu "Pad Italije" 1981. godine.

Iako je vjerovala da će karijeru napraviti na filmu, slavu i priznanja donijele su joj kazališne daske. Punih je 16 godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a u tom je razdoblju odigrala više od 20 glavnih uloga među kojima se izdvajaju Desdemona, kontesa Nera, barunica Castelli, Teuta i Ana Karenjina.

Snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji Glembajevi, Treća žena, Pad Italije i Četverored. Za svoj rad dobila je niz priznanja i nagrada među kojima Zlatnu arenu u Puli.

Za ulogu barunice Castelli u Glembajevima na Festivalu u Puli 1988. godine nagrađena je Zlatnom arenom za epizodnu žensku ulogu. Nagradu je odbila, jer je ulogu barunice smatrala glavnom.

Neposredno prije tragične pogibije 200. godine udala se za Josipa Radeljaka, s kojim je bila u dugogodišnjoj vezi, te je rodila kćer Lanu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara