Dodge RAM SRT-10 - vožd je stigao

Dodge RAM SRT-10 -  vožd je stigao

MODEL koji je obilježio posljednje izdanje Chicago Motor Show-a neće nikada stići na europsko tlo. Možda je i tako bolje, jer bi se u suprotnom moglo desiti, da vas dok krstarite u svom novom Porscheu i uživate, s ceste pomete duplo veća i teža grdosija.

Možda je najbolji opis najbržeg i najjačeg pick-up vozila dao sam proizvođač rekavši da je SRT-10 njihovo najjače oružje protiv prosječnosti. Pritom, aludirajući na snagu pogonskog agregata, kažu da njihov adut raspolaže s 500 metaka.

Teško je zamisliti da jedno vozilo obrtničkog pedigrea ima tako veliko srce. Imajte na umu da je u Americi sve moguće. Da, Ram SRT-10 pokreće motor iz Vipera. Podsjetimo riječ je pomalo zastarjelom V10 benzincu obujma čak 8.3 litre.

U Dodge se previše ne uzdaju u modernu tehnologiju, već sve nade polažu u obujam i kažu:»Ništa ne može zamijeniti obujam. To mogu razumjeti samo oni koju su barem jednom isprobali Viper».

Kad su u pitanju tehnički podaci, sve se vrti oko broja 500. Obujam motora je 505 kubičnih inča (8277 ccm), maksimalna snaga iznosi malo preko 500 KS, okretni moment je kamionskih 525 lb-ft ( 712 Nm), a kome ni to nije dovoljno, recimo još da je buku motora moguće prigušiti uz pomoć audio-sustava snage 505 W.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Megaloman sa značkom Dodge-a do 100 km/h stiže za malo više od 5 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 241 km/h. Performanse su to dostojne jednog Jaguara iz XK serije, međutim postavlja se pitanje dinamičkih karakteristika.

Teško je zamisliti da jedan pick-up voznim osobinama može konkurirati rafiniranim Europljanima i Japancima. U Dodge odgovaraju da nije riječ samo o nabildanom kamionetu, već o modelu čiji ovjes je temeljito prerađen, a pažnja je posvećena čak i aerodinamici.

Bilo kako bilo, sasvim je sigurno da ovakav proizvod može nastati samo na dalekom zapadu, gdje se ne pita za potrošnju, gdje su puste i ravne ceste svakodnevna pojava, a sve što je veliko se cijeni. Stoga kapa dolje Dodgeu i DaimlerChrysler korporaciji, koja je ostvarila cilj, a to je stvoriti najjači i najbrži kamionet na svijetu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara