Dodge Tomahawk – Ništa više neće biti isto

U MORU koncepata izloženih u Detroitu Dodge je uspio pronaći rješenje da se izdigne iz mase i naprosto zaprepasti svijet.

Index.hr Teme: Detroit 2003.

Ako zanemarimo nevjerojatno futuristički izgled ovog nekonvencionalnog prijevoznog sredstva, u oči upadaju podaci o agregatu koji ga čine toliko atraktivnim.

Naime, Dodge je u koncept ugradio golemi 8.3-litreni V10 motor snage nešto veće od 500 KS (pri 5.600 o/min) i okretnog momenta od čak 712 Nm (pri 4.200 o/min).Neki će pomisliti da je ugradnja zastarjelog i ogromnog motora iz Vipera uvreda «civiliziranom svijetu» i ljubiteljima motorkotača, ali će se svi složiti da je riječ o hrabrom poduhvatu vrijednom svake pažnje.

Kako vozilo stoji na četiri kotača, ne spada u klasu motora, ali zato nevjerojatno podsjeća na iste.

Na naplatke promjera 20 inča ugrađene su gume mjera 120/60 sprijeda odnosno 150/50 straga.Ako je vjerovati projektantima ovo vozilo, na kojem ima mjesta samo za iznimno hrabrog vozača može ostvariti oko 400 m/h (644 km/h) maksimalne brzine.

Podaci o ubrzanju nešto su ralniji, do 96 km/h Tomahawk stiže za 2,5 sekunde. Kako kažu u Dodge: «Ako ne vjerujete u njegove mogućnosti, sjednite, upalite motor i isprobajte ga».

Dobro, vozilo je pakleno brzo, ali kako se zaustavlja? Odgovor daje pogled na tehničke podatke u kojim stoji da je opremljen sa četiri 4-klipne disk kočnice.

Tomahawk je idealni primjer što se desi kad se kreativnim umovima daju odriješene ruke i dovoljno velik budžet.Svaki trud na kraju se isplati, jer Tomahawk zbog velikog interesa ide u ograničenu serijsku proizvodnju.

Poznata je i cijena, 250.000 USD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara